Loopbaan

Carriere
Stress

Hier maken IT’ers zich het meeste zorgen over

Waar ligt een IT-professional ’s nachts wakker van?

27 augustus 2020

Waar ligt een IT-professional ’s nachts wakker van?

Hoewel IT’ers door de grote schaarste op de markt gebukt gaan onder een hoge werkdruk, is dat niet hetgeen wat IT’ers ’s nachts het meest wakker houdt. De economische omstandigheden zijn nog vaker een reden om te piekeren, blijkt uit de de 21ste editie van de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot.

Maar liefst een derde van de ruim 1.800 respondenten in het jaarlijkse salarisonderzoek geeft aan zich veel zorgen te maken over de economische omstandigheden. Werkdruk volgt met 27 procent op de tweede plek en onvoldoende budgetten staan met 22 procent op de derde plaats.

Daarmee is het beeld flink anders dan vorig jaar, toen de werkdruk nog de lijst aanvoerde. De economische omstandigheden bleken destijds veel minder reden tot zorg: slechts iets meer dan 10 procent van de IT’ers zei toen dat ze hierover piekerden.

Deze verschuiving heeft mogelijk iets te maken met de coronacrisis. De respondenten vulden het onderzoek namelijk ook tijdens deze crisis in, te midden van veranderende economische omstandigheden.  

Positie arbeidsmarkt goed

Ondanks die zorgen over de economische omstandigheden, lijken relatief weinig IT’ers zich zorgen te maken over hun positie op de markt. Slechts 13 procent maakt zich veel zorgen over reorganisaties of ontslag en 7 procent zegt bang te zijn dat zijn functie verdwijnt. Nog eens 8 procent piekert over de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het verdwijnen van het vaste contract.

Dat gebrek aan zorgen over deze onderwerpen blijkt overigens terecht, als we recent onderzoek van detacheerder iSense moeten geloven. Hoewel er door de coronacrisis sprake was van een tijdelijke dip in het aantal openstaande vacatures, waren er ook op het dieptepunt nog 7.144 IT-vacatures die ingevuld moesten worden.

Bovendien doet de markt het nog altijd beter dan vorig jaar: in de eerste helft van 2020 was sprake van een groei van 3 procent in het aantal vacatures ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Hier maken IT’ers zich het meeste zorgen over:

Zorgen van IT'ers

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.