Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Utrechts Archief slachtoffer van ransomware-aanval

Het Utrechts Archief is vorige week het slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Dat meldt Chantal Keijsper, directeur van het archief, in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht. Volgens Keijsper lijkt het er vooralsnog op dat er geen data verloren zijn gegaan als gevolg van de aanval.
ransomware
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het Utrechts Archief constateerde op 11 maart 's ochtends een storing in de IT-systemen. Daarop werd een onderzoek opgezet, waaruit bleek dat de systemen geïnfecteerd waren met ransomware, aldus Keijsper in haar brief. De organisatie koos ervoor de systemen direct uit te schakelen, zodat de noodzakelijke herstel- en onderzoekwerkzaamheden uitgevoerd konden worden. Daarbij wordt Het Utrechts Archief bijgestaan door KPMG.

Nog forensisch onderzoek

Uit het onderzoek is tot nu toe gebleken dat er geen data verloren zijn gegaan of zijn buitgemaakt bij de aanval. "Zekerheidshalve laten wij de komende weken echter nader forensisch onderzoek verrichten om te achterhalen of hierover uitsluitsel kan worden gegeven", zegt Keijsper. Ook zegt de directeur dat naar aanleiding van het incident de beveiligingsmaatregelen geëvalueerd en waar nodig verbeterd worden. 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht zegt "te betreuren" dat de aanval heeft plaatsgevonden. "Wij gaan samen met de directeur en het bestuur van Het Utrechts Archief kijken welke acties er nog meer nodig zijn om te zorgen dat een dergelijke situatie zich in de toekomst niet meer voordoet."

Herstel duurt weken

Het herstellen van de IT-systemen gaat naar verwachting minstens enkele weken duren. Tot die tijd heeft de organisatie geen volledige toegang tot zijn archieven. Op de website van Het Utrechts Archief is te lezen dat scans van archiefstukken, aanvragen van bouwtekeningen en Scanning on demand momenteel niet beschikbaar zijn via de website. Andere delen van de website, zoals de beeld- en filmcollectie, zijn wel gewoon beschikbaar. 

Het Utrechts Archief heeft uit voorzorg op 13 maart een voorlopige melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die melding wordt nop basis van nadere inzichten uit het onderzoek ingetrokken of aangevuld. Ook is er aangifte van het incident gedaan bij de politie.

Volgens Het Utrechts Archief is er geen losgeld betaald. "HUA is niet in onderhandeling getreden en kan de serverproblemen zelf oplossen", aldus de organisatie op zijn website. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in