Development

Software-ontwikkeling
Jim Zemlin

Het succesvolste softwareproject in de historie

Linux deze maand 25 jaar

Jim Zemlin © CC BY 2.0 - Flickr.com,  MeeGo Com
23 augustus 2016

"Per dag worden 10.800 coderegels toegevoegd, 5300 regels verwijderd en 1800 gewijzigd." Met die omschrijving geeft Jim Zemlin, executive director van de Linux Foundation aan met welk een enorm tempo er aan Linux wordt gesleuteld. Het aantal programmeurs dat tegelijkertijd aan het besturingssysteem werkt, is ook ongekend. "Ze creëren samen miljarden dollars aan software. Linux gaat veel verder dan de code, het is de meestgebruikte software ter wereld geworden. Het besturingssysteem domineert vrijwel elk terrein van kleine IoT-apparatuur tot high performance computing. Linux drijft letterlijk de wereldwijde economie aan."

Linux werd het fundament van het Internet, maar ook van Android en van MacOS. Zoals met veel grote ontwikkelingen, was de enorme impact geen doel bij de start. Internet en Facebook zijn maar twee van die stormachtige ontwikkelingen die heel klein en met een ander doel begonnen. Linus Thorvalds zag bij de officiële introductie van Linux op 25 augustus 1991 maar een heel bescheiden rol voor zijn project. "Ik werk aan een gratis besturingssysteem (slechts een hobby, wordt niet zo groot en professioneel als GNU) voor 386(486)AT klonen", schreef hij op het comp.os.minix message board. "Het borrelt wat sinds april en is bijna klaar."

Niet steeds het wiel opnieuw uitvinden

Linux werd echter in 25 jaar ook een belangrijk aanjager van de open source gemeenschap. Steeds duidelijker werd dat het collectief slimmer is dan de optelsom van het intellect van de deelnemende individuen. Bovendien bood de open source beweging een uitweg voor het probleem dat softwarebedrijven en dienstverleners steeds veel tijd kwijt waren met het ieder voor zich opnieuw het wiel uitvinden. Door gebruik te maken van het collectief, ging de ontwikkeling sneller en bleef er bovendien veel meer tijd over om klanten werkelijk toegevoegde waarde te bieden. 

De open source gemeenschap heeft in die 25 jaar ook een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt, stelt Zemlin: "Waren de eerste ontwikkelaars vooral bezig de functionaliteiten van software uit het 'gesloten' domein opnieuw te bouwen in het 'open' domein, inmiddels bepaalt open source de toekomst."

Aandeel vrijwilligers zakt weg

Uit het zevende voortgangsrapport van de Linux Foundation blijkt dat - sinds de Linux-kernel beschikbaar kwam in de Git-repository - 13.500 ontwikkelaars van 1300 bedrijven hebben bijgedragen aan de kernel. De bedrijven die de belangrijkste bijdragen leveren zijn Intel, Red Hat, Linaro, Samsung, SUSE, IBM, Renesas, Google, AMD, Texas Instruments en ARM. Per uur worden gemiddeld 7,8 patches aangebracht en dat tempo stijgt licht in de loop der tijd. In het vorige rapport uit 2014 lag dit aantal op 7,71. Daarentegen neemt wel het aantal onbetaalde ontwikkelaars af. Twee jaar geleden vormden zij nog 11,8 procent van het totaal, nu nog 7,7 procent.  

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!