‘Het rekencentrum verlaat de onderneming’

1 april 2011

Hij spreekt op 12 april op Het Infrastructuur Congres in Nieuwegein over de vraag wat er met het aloude datacentrum gaat gebeuren.

Het antwoord: natuurlijk zal het datacentrum blijven bestaan, alleen gaat het naar een geheel andere plaats. Niet meer centraal in een grote onderneming, maar ergens ver weg. Internet zorgt voor de verbinding tussen de gebruikers en het datacentrum. “Inderdaad, dat is het cloudmodel. En als ik zeg ‘ver weg’, dan kan dat best heel ver zijn. Op 100 kilometer afstand? Op 1000 kilometer? Het kan allemaal en het kan dingen mogelijk maken waar we nu alleen nog maar van dromen”, zegt Van Gaalen.

Bijvoorbeeld: een rekencentrum waar een vermogensdichtheid van 60 kW per vierkante meter heel gewoon is. En dan geen klein centrumpje, nee een centrum op grote schaal, dat in zijn eentje 180 megawatt verbruikt!

“Is dat een verzinseltje of niet? Hier in de lage landen kunnen we het ons niet voorstellen, maar elders in de wereld wordt het al gedaan. Een zeer groot rekencentrum in Noorwegen is een mooi voorbeeld. Dat is gebouwd vlak naast een waterkrachtcentrale, waar je dus energie genoeg hebt. Koeling? Ook geen probleem, je gebruikt gewoon het ijskoude water waarmee de energie in eerste instantie werd opgewekt. In de stad Rjukan – ten westen van Oslo – spinnen ze er garen bij”, stelt Van Gaalen.

De plannen worden gesteund en gestimuleerd door de Noorse overheid, die van plan is om meer waterkrachtcentrales uit te breiden met een datacentrumaanbouw. Omdat IT zeer energiehongerig is, is Noorwegen zich aan het voorbereiden om de Europese leverancier bij uitstek van CO2-neutrale datacenterdiensten te worden. HP heeft een rol gespeeld bij de bouw van dit innovatieve centrum. Het datacentrum is naast de stuwdam gebouwd in de berg zelf, zodat er meteen een stevige behuizing voor de servers is gecreëerd.

Het Infrastructuur Congres

Dick van Gaalen bijt op 12 april het spits af van Het Infrastructuur Congres. Hij laat een aantal aspecten van het toekomstige datacentrum de revue passeren; niet alleen de apparatuur maar ook de gebruikers en hun opvattingen over de cloud. Beheerders zullen rekening moeten houden met ontevreden gebruikers, als die hun zin niet krijgen.
www.hetinfrastructuurcongres.nl
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!