Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Beurs

Het recht van de snelste

Technologie en snelheid zijn de belangrijkste concurrentiemiddelen van flitshandelaren.

3 juli 2020

Bij een beurs denken veel mensen nog altijd aan een grote ruimte met veel schermen en honderden of misschien wel duizenden schreeuwende mannen in pak. Maar tegenwoordig is de beursvloer leeg en wordt vrijwel alles door computers gedaan. Dit is zeker het geval bij flitshandelaren, die zo snel mogelijk op veranderende situaties inspringen om geld te verdienen.

Flitshandelaren – ook wel high-frequency traders of market makers genoemd – verdienen geld door snel in te spelen op veranderende situaties op de beurs. Daalt de prijs van een aandeel, dan springen flitshandelaren hier bliksemsnel op in om ze voor een zo laag mogelijke prijs te kopen. Stijgt de prijs van dat aandeel ergens anders weer, dan verkopen ze het aandeel snel.

Het is voor flitshandelaren dus ontzettend belangrijk om te reageren voor een ander dat doet. Het recht van de snelste geldt dus: wie het eerst komt, wint. “Je bent er of je bent er niet”, zegt ook professor Albert Menkveld, hoogleraar finance aan de Vrije Universiteit en expert op het gebied van flitshandel. “Het verschil zit hem zelfs al in nanosecondes [een miljardste van een seconde, red.].” Maar er is geen mens die op zulke snelheden kan werken. Dus wordt er flink ingezet op technologie.

Mensen bouwen, algoritmes handelen

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!