Het opvallendste nieuws volgens Marcel Sommeling

4 mei 2012
De politieke ontwikkelingen van de afgelopen weken vormen het opvallendste nieuws voor Marcel Sommeling, Vice President Financial Services bij Logica Benelux, die daarnaast de politiek oproept in te zetten op innovatie en zijn zorgen uitspreekt over de invoering van de Single Euro Payments Area (SEPA) in 2014.

Het belangrijkste nieuws voor mij is zeker de snelheid waarmee de Tweede Kamer er in is geslaagd om alsnog een plan voor de bezuinigingen te tekenen. Blijkbaar moet de druk zo hoog zijn dat (bijna) iedereen beseft dat snelle actie nodig is. Ik hou daar wel van: snel handelen, de handen ineen slaan en gezamenlijk aanpakken. Vaak levert dat toch het beste resultaat op. Het is natuurlijk te hopen dat de politieke partijen na de verkiezingen in september dezelfde werkhouding tonen.  Dat heeft Nederland nodig, niet alleen nu maar ook als het economisch weer beter gaat.

Nederland moet weer vooruit durven kijken. Onze positie in de wereldeconomie staat onder druk. Het antwoord is volgens mij toch investeren in innovatie, de motor van vooruitgang. Wij kunnen ons niet meten met China, India en Brazilië qua loonkosten. Dus moeten we in Nederland gebruik maken van onze handelsgeest en het vermogen om te innoveren.  En veel van de innovatie is nu eenmaal op basis van ICT. Ons leven verandert continu, door apps, tablets, cloudtechnologie en slimme netwerken.  Ik zou willen dat het volgende kabinet beseft dat ICT een prominentere plek op de agenda moet krijgen, niet alleen beleidsmatig maar ook als middel om te bezuinigen en te groeien. Dat gaat Nederland veel geld en werk opleveren, dat weet ik zeker.

Aangezien ik bij Logica Benelux verantwoordelijk ben voor onze financiële klanten, verbaas ik mij wel er over dat de invoering van de Single Euro Payments Area (SEPA) per 1 februari 2014 wordt onderschat door veel bedrijven. Ze gaan er vanuit dat de softwareleveranciers en de banken dit klusje wel even gaan klaren. Dit is niet het geval; de wijze van betalen gaat significant veranderen, waardoor bijvoorbeeld bedrijven in het MKB, de motor voor veel Europese economieën,  niet op tijd klaar zullen zijn met hun migraties. Het gevolg kan zijn dat zij veel klachten zullen krijgen van klanten die vervolgens overstappen naar de concurrent.  Ik denk dat het verstandig is als de politiek in de nieuwe plannen rekening houdt met een mogelijk negatieve impact van SEPA op de Nederlandse economie in 2014 als er in 2013 niet de benodigde investeringen worden gedaan in een soepele overgang naar een Europees betalingsverkeer (SEPA). Ook hierin moet Nederland dus snel handelen en slagvaardigheid tonen. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.