Beheer

Security

Het opvallendste nieuws volgens Erik Huizer

26 september 2014
De zorgen die FBI-baas James Comey heeft over het voornemen van Apple en Google voortaan standaard encryptie toe te passen op de gegevens die op smartphones staan, was deze week het opvallendste nieuws voor Erik Huizer, CTO van SURFnet.

'Standaard encryptie op smartphones is bloedlink'. Deze uitspraak komt van FBI-baas James Comey, die ook zegt: "Apple en Google maken zich schuldig aan het faciliteren dat mensen zich boven de wet plaatsen". Een mening die helaas nogal opgang doet bij wetgevers en handhavers die erop gebrand zijn om terrorisme en criminaliteit te bestrijden, ook al kost dat onze maatschappij elke vorm van privacy en vrijheid. 

Proportionaliteit is het woord dat hier van toepassing is. Is de maatregel van Apple en Google proportioneel? Of omgekeerd, is de wens van de FBI proportioneel? Is het waard om de privacy van miljoenen mensen over de hele wereld op te offeren voor de kans dat door het niet gebruiken van encryptie een handjevol criminelen en terroristen kunnen worden opgespoord.

Let wel, dat gaat dan over de domme criminelen en terroristen die nooit van Snowden hebben gehoord en die niet zelf PGP kunnen installeren voor encryptie. Voor mijn gevoel zitten Google en Apple hier aan de goede kant van de proportionaliteit. Het beschermen van de vrijheid van mensen. De Nederlandse overheid zit net als de FBI niet altijd aan de goede kant van proportionaliteit: Neem nou het opvragen van parkeergegevens van bedrijven als SMS parking om een paar honderd frauderende leasewagenrijders op te sporen.

Dat is precies waarom overheden ook geen grote databases moeten aanleggen met dataverkeer en andere privacy-gevoelige gegevens van mensen. Want vandaag is het alleen voor gebruik tegen terroristen, morgen ook voor kinderlokkers en overmorgen voor foutparkeerders. Proportionaliteit is dan opeens helemaal zoek. Dat is pas echt bloedlink.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.