Loopbaan

Carriere

Het opvallendste nieuws volgens Brian Manusama

6 november 2015
Innovatie en Vrouwen in de IT waren twee aansprekende thema's in het IT-nieuws van deze week, constateert Brian Manusama, research director bij Gartner.

Als ik eerlijk ben, is bij mijn laatste bijdrage aan de rubriek het ‘opvallendste nieuws’ mij eigenlijk deze week niets echt opgevallen. Er was geen artikel dat er echt uit sprong. Ik zag eigenlijk meer een serie van artikelen voorbij komen die mij wel aanspraken.

Zo voelde ik mij trots op het artikelen over de kracht van de Nederlandse softwarebranche zoals vermeld in de Main Software 50; de werkgelegenheid die onze branche creëert getuige het artikel van Tanja de Vrede gisteren over de toegenomen vraag naar programmeurs en dat de Zwolse startup TradeCast.tv in een financieringsronde budget ophaalt om hun innovatie verder vorm te geven. Mooi!

De tweede serie artikelen deze week die mij vervolgens op vielen ging over vrouwen in de IT. Chapeau voor Computer Futures die een IT Diamonds community creëert voor vrouwelijke IT’ers. Nog steeds is 90% van de Nederlandse IT-markt man, terwijl IT-afdelingen met diversiteit het beste presteren. Europees gezien ziet het er iets beter uit. 30% van de ongeveer 7 miljoen werknemer in de ICT zijn vrouwen volgens de cijfers van de Europese Commissie.
Nader onderzoek leert mij dat het aantal jonge mensen, in het speciaal vrouwen, die een carrière ambiëren in de IT, aan het afnemen is waardoor er dus geen gelijke tred wordt gehouden met de groeiende vraag naar hoog opgeleide ICT professionals. In 2014 was het aantal vrouwelijke afgestudeerden in een ICT afstudeerrichting slechts 29 van de 1000... en slechts 4 van de 29 zijn werkzaam in de IT branche.

Zorgwekkende cijfers wat mij betreft. Niet alleen omdat alleen vanuit het oogpunt van ongelijke representatie in de branche maar met name vanuit het oogpunt van innovatie en creativiteit. ‘Vrouwen brengen een andere dynamiek, zij bekijken zaken vanuit een ander perspectief en zowel de productiviteit als de mate van innovatie gaan omhoog. 'Soms kan wat vrouwelijk bloed helemaal geen kwaad’, zegt Sherry-Ann Sprock terecht afgelopen dinsdag in een interview.

We moeten het aantrekkelijker maken voor vrouwen om in te stromen in onze branche. De Europese Commissie, Nederland: lokale initiatieven zijn inmiddels opgestart. Laten we ervoor zorgen dat deze stimulatieprojecten hun vruchten afwerpen.
De innovatie moeten we namelijk wel op gang houden in deze gezonde branche. Mooi weekend!

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.