Innovatie & Strategie

Juridische zaken
EU-vlag

Het Microsoft-moment van Google

Verboden om apps en services te verplichten bij afname van marktdominant OS.

© Europa
18 juli 2018

”[Ons besturingssysteem] heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie.'' Dit antwoord op een zware antitrustboete zou zó uit het verleden kunnen komen, en dan uit de mond van Microsoft. Google overkomt nu wat zijn concurrent eerder heeft ondergaan. De vraag is weer of de EC-miljardenboete (nog) zin heeft.

Google heeft gelijk na zijn beboeting door de Europese Commissie (EC) aangekondigd dat het in hoger beroep gaat. De maker van mobiel besturingssysteem Android is het niet eens met het oordeel dat het schuldig is aan antitrustpraktijken. Eurocommissaris Margrethe Vestager meent echter, op basis van uitgebreid en langlopend onderzoek, dat Google misbruik maakt van zijn machtspositie met Android.

Meeleveren moet

De Amerikaanse zoekmachine verplicht afnemers van dat smartphoneplatform namelijk om ook apps van Google mee te leveren en om search-functionaliteit standaard op Google in te stellen. Wordt daar niet aan voldaan dan krijgen de toestellen van die bedrijven geen toegang tot de app store die Google aanbiedt voor Android. Deze Play Store bevat de apps waaraan smartphones hun smart-heid ontlenen en waarmee ze dus aantrekkelijk zijn voor eindgebruikers.

Dit valt te vergelijken met de applicatierijkdom van Windows, die in het verleden haast onvermijdelijk aantrekkelijk of zelfs noodzakelijk was. De vergelijking tussen Google’s Android (plus apps) met Microsofts Windows (plus applicaties) is meer dan alleen dit ene element. Mededingingscommissaris Vestager treedt namelijk in de voetsporen van voorganger Neelie Kroes.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!