‘Het lijkt wel een film’

12 maart 2010

Maurits en Thijs hebben na 3 havo voor het profiel E&M (Economie en Maatschappij) gekozen. Op hun school, het Willem van Oranje College uit Waalwijk, wordt het IBC-traject aangeboden, wat staat voor International Business College. Vier dagen in de week volgen zij regulier onderwijs, de vijfde dag wordt een apart programma aangeboden gericht op ondernemerschap. Dat kan een bedrijfsbezoek zijn, maar ook een college boekhouden op een hbo-instelling, of het keuzevak Chinees.

Het IBC is onder meer opgezet om de overgang naar het hbo te vergemakkelijken. “Wij constateren dat veel leerlingen in het eerste jaar van het hbo mislukken. Dit heeft deels te maken met een verkeerde opleidingskeuze. Daarom proberen wij leerlingen met zoveel mogelijk verschillende branches en opleidingen in aanraking te brengen om te voorkomen dat de leerling een verkeerde keuze maakt”, licht docent Niek van de Laar toe. Voor het eerst staat er voor deze klas ook een bezoek aan een ICT-bedrijf op het programma.

“ICT is op deze school geen keuzevak. In het kader van het ondernemersonderwijs leek het ons goed om ook deze kant van het bedrijfsleven te laten zien”, aldus Van de Laar, die vertelt dat ondernemingen als Cisco voor zijn leerlingen een ‘black box’ zijn. “Wij proberen deze met activiteiten zoals vandaag te openen, zodat zij in klas 5 begrip hebben voor allerlei aspecten van het bedrijfsleven en in dit geval ook ICT.”

Aan het begin van het bedrijfsbezoek komt duidelijk naar voren dat de leerlingen geen duidelijk beeld hebben van wat ICT precies inhoudt en wat je ermee kunt. “ICT is overal”, vertelt Cisco-directeur Coks Stoffer. “Ik hoop dat jullie na afloop van dit bezoek denken: verrek, ICT is veel leuker dan ik dacht! Daar wil ik iets mee doen!”

Het winnen van zieltjes voor het ICT-beroep is een van de belangrijkste redenen voor branchevereniging ICT~Office om de bedrijfsbezoeken op te zetten. De komende jaren loopt het tekort aan hoogopgeleide ICT-professionals snel op, doordat de vraag na 2010 weer stijgt en het aanbod daarbij achterblijft. De komende tijd stromen er jaarlijks niet meer dan 4000 nieuwe ICT’ers uit de schoolbanken, waardoor het tekort in 2015 is opgelopen tot 8600 bij langzaam economisch herstel, tot 16.000, bij een krachtig herstel en sterke groei van de kenniseconomie, is de verwachting.

Ook in de klas van Maurits en Thijs is er weinig interesse voor een ICT-studie. Docent Van de Laar denkt dat het animo zo laag is omdat het middelbaar onderwijs weinig aanknooppunten voor een ICT-studie biedt. “Bovendien zullen veel leerlingen het als erg technisch zien.” Een leerlinge valt hem bij: “ICT is echt niets voor mij. Economie lijkt me veel beter te doen.” Nicole Wajer, de enige vrouwelijke system engineer voor Cisco in de Benelux, vindt dit onzin. “Je moet je niet te snel laten afschrikken. Bovendien zijn er heel veel beroepen in de ICT die niet zo technisch zijn als de mijne. Mijn advies luidt: doe vooral iets wat je leuk vindt en sluit geen dingen al bij voorbaat uit.”

Peinsde aan het begin van de sessie nog niemand uit de 4 havo-klas uit Waalwijk over een ICT-studie, na afloop lijkt dat iets anders te liggen. Als Mark Nan, HR-manager van Cisco, vraagt wie er van gedachte is veranderd, steken twee jongens aarzelend hun vinger op. “Misschien”, zegt er één schouderophalend. Zijn buurman denkt nog steeds aan commerciële economie. “Al vind ik het wel cool dat Jack Bauer uit de serie 24 ook met Cisco-technologie werkt”, zegt hij zichtbaar onder de indruk.

Na afloop is Nan tevreden. “Elk gewonnen zieltje telt! Bovendien heeft de klas nu een beter beeld gekregen van het werk en heb ik een hoop enthousiaste koppies gezien. Hopelijk blijft dat gevoel hangen en denken ze nog eens aan dit bezoek terug als ze een studie- of beroepskeuze moeten gaan maken.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!