Loopbaan

Carriere
Salary Survey 2016

Het houdt niet over

12 juli 2016

IT’ers krijgen er dit jaar (gemeten over april 2015 tot en met april 2016) gemiddeld 1,95 procent bij. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen de gemiddelde loongroei van Nederlandse IT-professionals, in loondienst en zelfstandig, uitkwam op 1,5 procent.

Vorig jaar kwam er na drie jaar op rij koopkracht inleveren een einde aan de neerwaartse trend in IT-beloningen, maar het herstel blijkt ook dit jaar nog voorzichtig. Dat terwijl de arbeidsmarkt in rap tempo aantrekt en werkgevers moord en brand schreeuwen om hoogopgeleide IT-specialisten. “Er zijn tekenen van herstel, maar dat is zeker niet voor iedere organisatie in gelijke mate het geval. Daarnaast is er een toegenomen kostenbewustzijn als gevolg van de crisisjaren en de invoering van de werkkostenregeling. Vandaar dat het marktherstel nog niet overal goed is terug te zien aan de arbeidsvoorwaarden”, licht managing consultant bij Berenschot Hans van der Spek toe. Hij ziet in andere sectoren ook dat de hoogte van de salarisgroei nog gering is. “Het is allemaal nog wat voorzichtig.”

De inflatie was in de afgelopen vier kwartalen gemiddeld 0,75 procent. Dit is de laagste prijsstijging voor consumenten sinds 1987, hoofdzakelijk veroorzaakt door de lage olieprijzen. Dit betekent dat de koopkracht voor IT’ers in loondienst er voor het tweede jaar op rij iets op vooruit is gegaan. De cao-lonen zijn in de afgelopen vier kwartalen gestegen met 1,5 procent, ten opzichte van 1,05 procent een jaar ervoor. IT’ers zijn ook dit jaar beter af dan de meeste andere beroepsgroepen.

koopkracht It'ers SS2016

Bijna 6 op de 10 IT’ers in loondienst ziet zijn inkomen dit jaar stijgen (58 procent). Vorig jaar was dit bij minder dan de helft van de respondenten nog het geval. De salarisgroei was in minder dan 10 procent van de gevallen het gevolg van een functiewijziging of promotie.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!