Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Gloeilampmannetje achter een computer

Het elektriciteitsnet zit vol, wat betekent dat voor digitalisering?

Wie verder wil blijven digitaliseren, moet slimmer omgaan met energie.

21 december 2022

Netbeheerders sloegen begin oktober alarm: het elektriciteitsnetwerk zit op veel plekken overvol en de vraag naar stroom blijft maar verder groeien. Ondertussen digitaliseren we er in Nederland op los, wat ook elektriciteit vreet. Wat zijn de gevolgen van het volle stroomnetwerk voor die digitalisering? Komen we bij een grens in de buurt?

Dat het stroomnetwerk vol zit, is het gevolg van een ‘perfect storm’. “De energietransitie is in een enorme versnelling gekomen en nu in volle gang. Er is een grote behoefte aan meer zon- en windenergie. Er komen meer elektrische auto's, bussen en vrachtwagens. De economie groeit. De wereld digitaliseert en we bouwen en verduurzamen in recordtempo huizen en industrie”, verklaart een woordvoerder van netbeheerder Alliander tegenover AG Connect. “Het 100 jaar oude energienetwerk kan alle ontwikkelingen niet aan.”

Ook de snelle digitalisering speelt dus een rol: de IT-industrie zorgt volgens Harold Veldkamp, programmadirecteur Digitalisering bij Topsector Energie, voor zo’n 3% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik. “Dat is een significante hoeveelheid”, zegt hij. “Maar de IT-industrie verdient ook een groot compliment: ze zijn erin geslaagd om de hardware-ontwikkeling zo te doen dat het allemaal steeds energiezuiniger wordt.”

Dat ziet ook professor David Smeulders, hoogleraar energietechnologie bij de TU Eindhoven. “Het internetgebruik stijgt exponentieel, maar het energiegebruik stijgt niet even hard mee. De nieuwe categorie chips in bijvoorbeeld iPhones zijn een stuk zuiniger dan in de vorige. We kunnen dus meer doen, zonder dat we heel veel meer energie gaan verbruiken.” En ook de datacentra doen het volgens hem steeds beter. “Er komen nieuwe koelmethodes en er is een handreiking powermanagement uitgegeven.”

Datacentra blijven grootverbruikers

Maar feit blijft dat zeker datacentra enorme grootverbruikers van stroom zijn, waardoor vooral dit deel van de IT-industrie voor uitdagingen zorgt. Volgens Alliander is hun elektriciteitsverbruik afhankelijk van de omvang vergelijkbaar met steden van 35.000 tot 140.000 inwoners. Dat is dus ergens tussen bijvoorbeeld Maassluis en Zwolle in. En dat heeft een eenvoudige verklaring, zegt Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association (DDA). “Datacentra concentreren het IT-gebruik. Dus alle cloudproviders en alle online diensten staan ergens in een datacenter. Die concentratie van IT zorgt ook voor concentratie van de stroomvraag in het stroomnet.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!