Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Ronald Meeus

Het boek van Ronald Meeus: Bonus Level

Gamejournalist schreef een liefdesbrief aan 60 jaar games.

Ronald Meeus © Luc Daelemans
7 juli 2021

De videogame bestaat al zes decennia, maar pas de laatste dertig jaar is het doorgegroeid naar een veel breder gedragen medium. Gamejournalist Ronald Meeus volgt de gamingwereld al zeker veertig jaar op de voet en brengt die geschiedenis voor een breed publiek in kaart. “Ik zag een zekere noodzaak om het boek te schrijven”, vertelt hij aan AG Connect.

Meeus is al sinds zijn eigen jeugd een fervent gamer. Sinds de jaren ’90 is hij ook gamejournalist, waardoor hij de industrie van nog dichterbij meemaakte. Op basis van zijn eigen ervaringen, zijn archief en een aantal nieuwe interviews schreef hij Bonus Level, waarin hij de game-industrie uiteen zet. Niet alleen kijkt hij daarbij naar de games zelf, maar ook hoe de markt technisch en zakelijk geëvolueerd is.

Wat was voor jou de aanleiding om dit boek te schrijven?

“Er zijn nu vier verschillende generaties met ieder een eigen beleving van het medium. Er zit een soort generationele breuklijn tussen, zo ergens rond de 35 en 40 jaar. Onder de mensen die ouder zijn dan dat zit een kleine meerderheid die van jongs af aan al spelletjes speelt, en een iets grotere minderheid die op een bepaald moment gestopt is met gamen. Maar er is vooral ook een grote groep die er weinig of niets mee heeft. Die groep heeft wel kinderen of kleinkinderen die Fortnite of Grand Theft Auto Online spelen, en dus wil zien wat daar achter zit. Maar het medium is de afgelopen dertig jaar zo snel geëvolueerd dat het moeilijk is om te begrijpen hoe het werkt.

Bij de groep jonger dan 35 jaar, dus de jongere Millennials en Generatie Z, is de situatie juist omgekeerd. Je ziet dat het bij hen allemaal heel vanzelfsprekend is. Maar zij hebben de prehistorie van het medium niet meegemaakt.

Ik wilde één coherent verhaal vertellen voor al deze groepen.”

Je werkt zelf als gamejournalist. Had je daardoor al veel informatie liggen?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!