Innovatie & Strategie

Wetenschap
Internet of Things

Help, waar zijn mijn 'dingen' in het Internet of Things?

'Dingen' gaan van elkaar bijhouden waar ze zijn, in plaats van een centrale registratie.

© CC0 - Pixabay Geralt
28 mei 2018

'Dingen' gaan van elkaar bijhouden waar ze zijn, in plaats van een centrale registratie.

Hoe is het mogelijk om 50 miljoen 'dingen' te organiseren? Wanneer 5G over twee jaar overal beschikbaar komt, versnelt naar verwachting de groei van het aantal apparaten dat met internet is verbonden. 

Naar verwachting ligt dat aantal tegen 202 al op 50 miljard. Veel van die dingen hebben hun waarde doordat bekend is waar ze zich bevinden. Tot nog toe wordt veelal gekozen om op een centrale plek een inventarisatie bij te houden. Een decentrale aanpak vergemakkelijkt het verder opschalen van het aantal dingen.

Een uitwerking van die aanpak publiceren onderzoekers van de Tuft University in Medford, Massachusetts in het juli-nummer van de Proceedings of the IEEE* . Usman Khan, een van de auteurs van het wetenschappelijk artikel benadrukt het belang: "Er zullen toepassingen zijn voor het volgen van apparatuur en voorraden, in de gezondheidszorg, beveiliging, landbouw, miliewetenschappen, militaire opteraties, hulpdiensten industriéle automatisering , zelfrijdende auto's, robots - de lijst is eindeloos."Deze eindeloze mogelijkheden van het Internet of Things dwingt ons slimme decentrale algoritmes te ontwikkelen."

Mesh-netwerk voor onderlinge communicatie

Het algoritme waarover Khan en zijn medewerkers hebben gepubliceerd maakt gebruik van device-to-device-communicatie. Dat heeft als voordeel dat het systeem ook goed werkt als de communicatie met openbare netwerken lastig is, bijvoorbeeld als gevolg van belemmeringen als muren of onder de grond. Volgens de onderzoekers werkt het systeem bijvoorbeeld ook goed onder water of onder een dik wolkendek. Dat zijn situaties waarin bijvoorbeeld GPS als locatisatiesysteem niet of niet goed werkt. Bovendien verbruikt de locatisatie met de GPS-systemen veel meer energie wat weer gevolgen heeft voor de kosten en gewicht van de 'dingen'.

De onderzoekers kozen voor een nieuwe aanpak om de positieberekingen zo simpel mogelijk te houden en toch accuraat. Ze maken gebruik van een lineair model dat steeds verder inzoomt op de juiste positie. Tot nog toe worden vaak nob-lineaire modellen ingezet die veel meer berekeningen vereisen en makkelijk de mist in gaan als de initële inschatting van de positie de plank misslaat.

Het lineaire model is mogelijk omdat de positiebepaling plaatsvindt in relatie tot die van de andere 'dingen' in de buurt. De gekozen methode maakt de positiebepaling heel snel waardoor het volgen van heel veel verschillende apparaten op real time basis mogelijk is.

* Savavi S., Khan U.A., Kar S., Moura J.M.F. "Distributed localization: a linear theory," Cell Reports, Proceedings of the IEEE, July 2018; 106(7). DOI: 10.1109/JPROC.2018.2823638

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.