Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft van nieuwe nationale supercomputer is klaar

De ombouw van het huidige Power 5+ computersysteem naar een Power 6 architectuur was voorzien voor het tweede kwartaal van dit jaar. Er dient nogal wat aan de hardware te worden gesleuteld, het is geen simpele kwestie van het uitwisselen van processorboards. De Power 6 heeft bijvoorbeeld een waterkoeling, waar de Power 5+ met lucht wordt gekoeld. Waterkoeling is 33 procent efficiënter dan luchtkoeling.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Tijdens de ombouw moet ook de dienstverlening aan de gebruikers intact blijven, waardoor de hele operatie een beetje neerkomt op het verwisselen van een wiel terwijl de auto gewoon doorrijdt.

Naar verwachting is de hele ombouw gereed aan het eind van augustus. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs zal het apparaat op 11 september tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel in gebruik stellen. Het apparaat heeft dan een rekenkracht van ruim 60 teraflops, ofwel vier keer zoveel als nu.

Die kracht zou voldoende zijn voor een notering op plaats 35 van de editie juni 2008 van de top-500 supercomputers, een ranglijst die tweemaal per jaar wordt vervaardigd. In die ranglijst komt de Huygens Power 6 nog niet voor, alleen systemen die werkend te zien zijn hebben recht op een plaatsje in de lijst. “Het deel dat al wel klaar was staat in die lijst op plaats 73, trouwens”, zegt dr. Anwar Osseyran, algemeen directeur van SARA.

Het is nog maar de vraag of een vermogen van 60 teraflops in de volgende lijst voldoende is voor een 35ste plaats. De overige supercomputergebruikers in de wereld zitten ook niet stil en de lat voor de lijst wordt steeds hoger gelegd.

Maar een hoge notering is niet het ultieme doel van SARA. “We willen de wetenschappers voldoende rekenkracht geven om hun werk naar behoren te doen. Bruikbare rekenkracht is belangrijker dan theoretische rekenkracht. Als we hoog in de top-500 hadden willen staan, hadden we een geheel ander systeem moeten kopen”, zegt dr. ir. Axel Berg, businessunit-manager High Performance Computing & Visualisation bij SARA.

De NCF zorgt ervoor dat gemeenschapsgeld wordt besteed aan computerapparatuur voor de academische wereld. “Sinds de oprichting van NCF, kunnen Nederlandse wetenschappers gebruik maken van state-of-the-art high-end computerfaciliteiten in Nederland. De aanschaf en installatie van Huygens herbevestigt de positie van Nederland in Europa ten gunste van het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek op topniveau”, aldus dr. Patrick Aerts, directeur van NCF.

Overigens is IBM niet de eerste aanbieder van een compleet werkend systeem op basis van de Power 6 architectuur. “Wat dat betreft zijn we ze ietsje voor”, zegt Dick M. Fens, algemeen directeur van Bull Nederland. Bull levert de Power 6 onder een OEM-licentie. “Wij hopen dat systeem eind deze maand werkend op te leveren”, zegt Fens.

De nieuwe supercomputer bij SARA beschikt uiteindelijk over 3328 processorkernen van het type Power 6, die lopen op een klokfrequentie van 4,7 GHz. Het gezamenlijke geheugen van de machine heeft een omvang van 15.616 GB, en voor de opslag van gegevens is een diskverzameling beschikbaar met een capaciteit van 972 terabyte.

De komst van de nieuwe supercomputer betekent wel, dat de elektriciteitsrekening van SARA omhoog gaat. De Huygens Power 6 zal meer energie verbruiken dan de huidige versie, die een verbruik heeft van 298 kilowatt. Osseyran: “Dat is minder dan de waarde die we aanvankelijk te horen kregen. De leverancier bouwt namelijk altijd een reserve in de offerte in, om ervoor te zorgen dat er voldoende vermogen beschikbaar is om de apparatuur te laten werken. De raming van de energie lag 10 tot 20 procent boven de werkelijke waarde en ik vermoed dat dat voor de Huygens Power 6 ook geldt. Met de nieuwe hardware krijgen we een performanceverbetering met een factor 4, terwijl het energieverbruik maar stijgt met een factor 2.”

SARA is trouwens erg betrokken bij de ICT en het milieu in de regio Amsterdam. Osseyran is als vertegenwoordiger van de ICT-branche in de hoofdstad betrokken bij het Green IT-project. Dit laatste is een initiatief van het Klimaatbureau van de gemeente Amsterdam. Zie voor nadere informatie hierover de papieren uitgave van Automatisering Gids van morgen vrijdag 4 juli.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in