Beheer

Security

Healthware niet zonder privacy-risico's

23 maart 2015
De beveiliging van draagbare apparaten die lichaamsfuncties registeren is nog niet goed geregeld. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Intel Security en de Atlantic Council: The Healthcare Internet of Things: Rewards and Risks.

Het rapport evalueert de beveiligingsuitdagingen en kansen voor de samenleving die medische apparatuur met een netwerkverbinding biedt. Daaronder vallen ook wearable apparatuur en apparaten die tijdelijk worden ingeslikt of worden geïmplanteerd in het menselijk lichaam voor bijvoorbeeld het toedienen van medicatie, of apparaten voor het monitoren van de gezondheid of voor fitness.

Besparingen in de gezondheidszorg

Medische apparaten met een netwerkverbinding kunnen bijdragen aan het verbeteren van de algemene gezondheid, de effectiviteit van medische behandelingen en de levenskwaliteit. Volgens het nieuwe rapport kunnen deze technologieën – zo blijkt uit een schatting – wereldwijd tot 63 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren in de gezondheidszorg, over een periode van 15 jaar. Daarbij zouden de kosten voor ziekenhuisapparatuur met 15 tot 30 procent kunnen worden teruggebracht.

Het rapport concludeert echter ook dat met het netwerk verbonden medische apparatuur een aantal potentiële risico’s met zich meebrengt: diefstal van persoonlijke informatie, doelbewuste sabotage van apparatuur om schade aan te richten, algemene ontwrichting van medische zorg en onvoorziene uitval van medische apparatuur.

Wezenlijke verbetering van de gezondheidszorg

“Gezondheidszorg via internet kan het Internet of Things heel persoonlijk maken”, zegt Wim van Campen, vice president Noord en Oost Europa, Intel Security. “Als de medische gegevens van een persoon worden gemeten via een apparaat met een internetverbinding, kan deze informatie makkelijk worden uitgewisseld met ziekenhuizen en andere zorginstellingen. En dat kan een wezenlijke verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg opleveren. Maar er zijn ook reële uitdagingen rond de bescherming van de privacy en de beveiliging van deze apparaten. Daarom zou beveiliging van meet af deel moeten uitmaken van het gehele systeem: van het apparaat tot het netwerk en het datacenter.”

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.