Hbo-Informatica studeren: waar moet je wezen?

18 oktober 2011
Voor een hbo-opleiding Informatica kun je het beste aankloppen bij de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Dat geldt ook voor de studie Bedrijfskundige Informatica. Voor Technische Informatica moet je in Heerlen of Den Bosch wezen.
Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Keuzegids hbo voltijd 2012. De redactie van de gids heeft alle hbo-opleidingen langs de meetlat gelegd. Zij baseert haar oordelen op drie bronnen: statistieken over studiesucces, oordelen van deskundigen uit de accreditatie en oordelen van studenten uit de Nationale Studentenenquête. Automatisering Gids legt de belangrijkste uitkomsten bij de ICT-studies onder de loep.

In het algemeen zijn zowel studenten als experts erg tevreden over de hbo-ICT-opleiding; maar een aantal studies is onder de maat. Informatica aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen wordt het best gewaardeerd. Ook Fontys Hogescholen in Venlo, de Haagse Hogeschool locatie Zoetermeer, Avans Hogeschool in Den Bosch en Hogeschool Windesheim in Zwolle staan goed aangeschreven.

Informatica

In totaal wordt op meer dan vijfentwintig locaties een hbo-opleiding Informatica aangeboden. Grote massa-instituten slagen er gemiddeld minder goed in om op deze punten de concurrentie bij te houden en kleinschalige opleidingen doen het juist gemiddeld beter. Dat geldt ook voor de Informatica-studies, al vormt Avans in Den Bosch – met een instroom van 92 leerlingen groter dan gemiddeld – en een plaats in de topvijf een positieve uitzondering.

Gemiddeld hebben Informatica-studenten een 6,68 over voor hun opleiding. In Vlissingen is de huidige lichting Informatica-studenten zo laaiend enthousiast, dat de opleiding meer dan 90 punten behaalt bij de totaalscore (op een schaal van 1 tot 100 punten). Ook de ondervraagde experts oordeelden positief over de opleiding in Vlissingen en dat geldt ook voor één andere Informatica-opleiding uit de top vijf: die van Fontys in Venlo.

INHolland in Haarlem en Fontys in Tilburg raden de samenstellers van de Keuzegids niet aan voor de studie Informatica. Studenten zijn over deze opleidingen het meest kritisch. Ook Leiden krijgt op verschillende punten enkele klachten. De Haagse Hogeschool in Den Haag, de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam kennen enkele zwakke punten, maar er zijn ook een aantal goede kanten aan deze opleidingen.

Bedrijfskundige Informatica

Bij Bedrijfskundige Informatica (BI) is de keuze weliswaar iets minder groot dan bij Informatica, maar met twintig hogescholen die de opleiding aanbieden is de keuze nog altijd groot. Vlissingen haalt ook bij bedrijfskundige informatica de nummer één positie met wederom 92 punten op een schaal van 1 tot 100. Deventer en de NHL komen hier op de tweede en derde plek.
Ook Zoetermeer doet het opnieuw erg goed, net als de Haagse vestiging van de Haagse Hogeschool. De Alkmaarse vestiging van INHolland bungelt onderaan in de tabel en ook de beoordeling voor de bedrijfskundige variant van NTI, Fontys, de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam is maar matig. Saxion in Enschede is de hekkensluiter, met vooral inhoudelijke klachten.

Technische Informatica

Er zijn bij Technische Informatica slechts twee opleidingen die het net wat minder doen dan de gemiddelde hbo-opleiding. Verder zijn er alleen maar prima tot zelfs buitengewoon goede opleidingen. De TI-opleidingen aan Hogeschool Zuyd in Heerlen en Avans in Den Bosch steken boven de rest uit. Studenten uit Den Bosch zijn vooral lovend over het niveau van de opleiding en de aansluiting van examinering op de lesstof. Heerlen blinkt uit in het klaarstomen van studenten voor de entree op de arbeidsmarkt. Qua loopbaanvoorbereiding scoort Heerlen trouwens het beste van alle technische ICT-opleidingen. De Hogescholen van Rotterdam en Utrecht en INHolland Alkmaar zijn de zwakkere alternatieven.

Overige ICT-opleidingen

De hbo-opleidingen Bio-Informatica en Netwerk Infrastructuur Design behaalden eveneens bovengemiddelde scores, zowel bij de experts als de studenten. Game Architecture in Breda scoort maar liefst 94 van de 100 punten, met een buitengewoon hoge waardering van studenten voor alles wat inhoudelijk met de studie te maken heeft en de docenten. Bij de studies Informatiedienstverlening en –management (IDM) en communicatie & multimedia design (CMD) loopt de kwaliteit flink uitéén.
Aanraders zijn de IDM-opleidingen aan de Haagse Hogeschool en Saxion in Deventer en de CMD-opleidingen bij Avans in Breda en Den Bosch. De IDM-opleiding van de Hogeschool van Amsterdam scoort benedenmaats, de studenten mopperen vooral over de faciliteiten en de vaardigheden die hen bij worden gebracht. Bij CMD zijn er vijf opleidingen die minder goed uit de verf komen. De studies van de Haagse Hogeschool en de HAN in Arnhem krijgen de meeste kritiek, maar ook de opleidingen in Amsterdam, Utrecht en Maastricht zijn niet om over naar huis te schrijven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.