Beheer

Security
Haven Rotterdam

Haven Rotterdam brengt cyberincidenten in kaart

Herhaling gijzeling containerterminal moet worden voorkomen.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Appie Verschoor
5 juni 2018

Herhaling gijzeling containerterminal moet worden voorkomen.

Een groot onderzoek onder 700 bedrijven in de haven moet beter inzicht geven in risico's en beveiligingsincidenten.

Vorig jaar lag APM Terminals dagenlang stil. Dat was het gevolg van een ransomware-aanval die het moederbedrijf Maersk Group had getroffen. Alle computers bleken gegijzeld.

Grootschalig onderzoek

Zo'n grote aanval ging niet ongemerkt voorbij. Maar het Havenbedrijf Rotterdam wil meer inzicht hebben in wat er nog meer misgaat met betrekking tot digitale beveiliging. Volgende week start daarom een grootschalig onderzoek dat als een nulmeting de situatie in kaart moet brengen. Zo'n 700 klanten van het Havenbedrijf Rotterdam krijgen een enquête, net als de aangewezen Port Facility Security Officers van bedrijven die onder de Havenbeveiligingswet vallen. Het Havenbedrijf voert het onderzoek uit samen met kennisinstituut SmartPort, de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, de Haagse Hogeschool en Avans Hogeschool.

De enquête bestaat uit een lijst met 50 vragen waarbij bedreigingen aan de orde komen, welke beleidsmatige-, technische en organisatorische maatregelen genomen worden en welke technologische afhankelijkheden de ondervraagden zien.

Na de zomer volgt resultaat

Tie Schellekens, woordvoerder van het Havenbedrijf, zegt er van uit te gaan dat binnen een maand voldoende gegevens zijn verzameld om een representatief beeld te vormen. Naar verwachting volgt na de zomer een rapportage.

Het Havenbedrijf is van plan het onderzoek jaarlijks te herhalen om de ontwikkeling van de dreiging te kunnen volgen.

Haven Cyber Meldpunt in gebruik

Daarnaast komt aanstaande maandag het Haven Cyber Meldpunt in gebruik. Havenmeester èn port security officer René de Vries had de opzet van dit meldpunt eind vorig jaar al aangekondigd. Burgemeester Ahmed Abouteleb komt maandag naar het World Port Center voor de officiële opening. 

 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
3
Reacties
Thijs Doorenbosch 06 juni 2018 08:18

@Peter: dank, het is gecorrigeerd

Peter 05 juni 2018 13:53

Foutje in de 1e alinea (verwisseling APM / Maersk), het moet zijn: "Vorig jaar lag containerbedrijf APM Terminals dagenlang stil. Dat was het gevolg van een ransomware-aanval die het moederbedrijf Maersk had getroffen."

Pieter 05 juni 2018 13:18

Dus eigenlijk een mini-gdpr... Meten is weten inderdaad maar tegen de tijd dat alles op papier staat, de officiele presentatie gedaan en de cava opgedronken is het hele rapport alweer achterhaald.

En het is natuurlijk weer een rapportje om in te vullen, jaarlijks te herhalen. Als je als beveiliger (fysiek of IT-matig) iets nieuws haalt uit zo'n rapport dan ben je volgens mij niet goed bezig of het je de verkeerde leveranciers wat security betreft.

Ook eens checken of het Havenbedrijf Rotterdam wel uw toelating gevraagd heeft om uw gegevens te delen met de 4 andere instellingen. Misschien is dat al het eerste punt van het rapport...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.