Beheer

Security
Kaspersky-vlag

Haken, ogen en opties na Kaspersky-ban Nederland

Waar kan ik heen? Nederlandse overheidsinstanties kunnen niet naar Kaspersky, dat is ze te Russisch.

© Flickr David Orban
15 mei 2018

Het ministerie van Justitie en Veiligheid doet antivirussoftware van Kaspersky Lab in de ban. De Russische aard van die leverancier en de offensieve cyberambities van dat land leveren volgens de minister een risico voor Nederland op. Wat zijn valide alternatieven?

De gisteravond afgekondigde Nederlandse ban op securitysoftware van Kaspersky betreft overheidsinstanties en wordt als advies gegeven aan bedrijven die vitale diensten leveren en ondernemingen die nauw samenwerken met Defensie. Verder geldt de voorzorgsmaatregel van Justitie en Veiligheid alleen voor de antivirus van de Russische leverancier.

‘Misbruik valt niet uit te sluiten’

De argumentatie die minister Ferdinand Grapperhaus hiervoor aanvoert is dat misbruik van Kaspersky’s antivirus door of voor Russische inlichtingendiensten niet valt uit te sluiten. De bewindsvoerder geeft in zijn brief aan de Tweede Kamer wel aan dat er geen concrete gevallen van misbruik bekend zijn.

Eerder heeft de Amerikaanse overheid al een ban voor eigen gebruik van Kaspersky-software ingevoerd. Daarnaast raadt de Britse overheid de securitysoftware van de Russische leverancier af. In de Verenigde Staten zijn smartphones en telecomapparatuur van de Chinese leveranciers Huawei en ZTE ook verdacht.

Uitfaseren en overstappen

In het geval van Kaspersky gaat de Nederlandse overheid nu die antivirussoftware dus uitfaseren. Het is echter niet bekend hoe lang het gaat duren om over te stappen op een alternatief, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan NU.nl. De tijd hiervoor is enerzijds afhankelijk van lopende contracten met Kaspersky en anderzijds met het vinden plus dan implementeren van een geschikt alternatief.

Laatstgenoemde lijkt op het eerste oog geen groot probleem: genoeg securityleveranciers met antiviruspakketten op de internationale markt. In de praktijk kan dit echter best tegenvallen. Niet alleen scoort Kaspersky’s software al geruime tijd goed in marktoverzichten van onderzoeksbureaus als Gartner en in onafhankelijke tests zoals de uitgebreide keuringen van het gerenommeerde Duitse IT-security instituut AV-test. Er speelt nog een andere, fundamentele belemmering in de zoektocht naar een alternatief dat wel voldoet voor de Nederlandse overheid.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!