Beheer

Security
Hack

Hackersgroep perst testcentrum voor coronavaccin af

Maze-hackersgroep beloofde eerder geen medische organisaties aan te vallen.

© CC0 Pixabay.com,  VISHNU_KV
24 maart 2020

Maze-hackersgroep beloofde eerder geen medische organisaties aan te vallen.

De cybercriminelen die achter de aanvallen met de Maze-ransomware zitten, proberen een medisch centrum dat moet helpen bij het testen van een vaccin voor het nieuwe coronavirus Covid-19 af te persen. De hackersgroep beloofde vorige week juist nog geen medische organisaties af te persen, maar houdt zich nu dus niet aan die belofte.  

De groep criminelen heeft data van zijn slachtoffer gestolen en online gepubliceerd, schrijft Forbes. Om de data weer offline te halen, moet het Britse medische bedrijf Hammersmith Medicines Research losgeld betalen. Hammersmith Medicines Research testte eerder het vaccin voor Ebola en staat nu klaar om hetzelfde te doen voor een vaccin van Covid-19, zodra deze beschikbaar is. 

Niet aanvallen, wel afpersen

De aanval vond op 14 maart plaats en werd toen ook gespot. Het bedrijf wist de aanval te stoppen en de systemen te herstellen, zonder hier losgeld voor te betalen. Er werden echter wel patiëntgegevens gestolen.

Vier dagen later, op 18 maart, beloofden de criminelen achter Maze om niet langer medische organisaties aan te vallen. Maar blijkbaar vonden ze het nog wel kunnen om dergelijke bedrijven af te persen na een aanval. Het bedrijf kreeg een aantal bestanden toegestuurd van de hackers, waarin details stonden van mensen die in de afgelopen twintig jaar hadden meegedaan aan tests. Delen van de gegevens zijn ook op het dark web geplaatst.

Mocht Hammersmith Medicines Research besluiten om het losgeld niet te betalen, dan is de kans groot dat de hackers meer data gaan publiceren, stelt dreigingsanalist Brett Callow van Emisoft tegenover Forbes. Op die manier proberen criminelen de druk op het bedrijf te verhogen. 

Lees meer over
1
Reacties
Bop 28 maart 2020 20:53

De 'erekode' van kriminelen.
Een interne tegenspraak.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.