Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackersgroep perst testcentrum voor coronavaccin af

De cybercriminelen die achter de aanvallen met de Maze-ransomware zitten, proberen een medisch centrum dat moet helpen bij het testen van een vaccin voor het nieuwe coronavirus Covid-19 af te persen. De hackersgroep beloofde vorige week juist nog geen medische organisaties af te persen, maar houdt zich nu dus niet aan die belofte.
ransomware
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

De groep criminelen heeft data van zijn slachtoffer gestolen en online gepubliceerd, schrijft Forbes. Om de data weer offline te halen, moet het Britse medische bedrijf Hammersmith Medicines Research losgeld betalen. Hammersmith Medicines Research testte eerder het vaccin voor Ebola en staat nu klaar om hetzelfde te doen voor een vaccin van Covid-19, zodra deze beschikbaar is.

Niet aanvallen, wel afpersen

De aanval vond op 14 maart plaats en werd toen ook gespot. Het bedrijf wist de aanval te stoppen en de systemen te herstellen, zonder hier losgeld voor te betalen. Er werden echter wel patiëntgegevens gestolen.

Vier dagen later, op 18 maart, beloofden de criminelen achter Maze om niet langer medische organisaties aan te vallen. Maar blijkbaar vonden ze het nog wel kunnen om dergelijke bedrijven af te persen na een aanval. Het bedrijf kreeg een aantal bestanden toegestuurd van de hackers, waarin details stonden van mensen die in de afgelopen twintig jaar hadden meegedaan aan tests. Delen van de gegevens zijn ook op het dark web geplaatst.

Mocht Hammersmith Medicines Research besluiten om het losgeld niet te betalen, dan is de kans groot dat de hackers meer data gaan publiceren, stelt dreigingsanalist Brett Callow van Emisoft tegenover Forbes. Op die manier proberen criminelen de druk op het bedrijf te verhogen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in