Management

Security
china en vs

Hackers uit China en Iran heropenen aanval op Amerikaanse bedrijven

Terugtrekking Trump uit nucleaire deal en handelsconflict genoemd als grootste aanleiding.

18 februari 2019

Terugtrekking Trump uit nucleaire deal en handelsconflict genoemd als grootste aanleiding.

Amerikaanse bedrijven en overheidsinstanties zijn de afgelopen tijd het doelwit geweest van hackers uit China en Iran, zo meldt The New York Times. De aanvallen werden volgens deskundigen ingegeven door de beslissing van de Amerikaanse president Trump van vorig jaar om zich terug te trekken uit de Iraanse nucleaire deal, en het langslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

De aanvallen zijn volgens de krant uitgebreider dan eerder werd gemeld, en waren gericht op tientallen banken, bedrijven en instanties uit de VS. De aanvallen die werden toegeschreven aan Iran door analisten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en het beveiligingsbedrijf FireEye, hebben Homeland Security genoopt tot het geven van een spoedopracht tijdens de shutdown van de Amerikaanse overheden die vorige maand speelde.

Grote doelwitten

De aanvallen waar China verantwoordelijk voor wordt gehouden, zouden volgens de krant gericht zijn op het stelen van handelsinformatie en militaire geheimen van verschillende militaire aannemers en tech-bedrijven. Volgens het artikel behoorden de grote bedrijven Boeing, General Electic Aviaton en T-Mobile tot de doelwitten van de hackers, maar is onduidelijk of de hacks ook daadwerkelijk effect hebben gesorteerd. De krant baseert zich op verschillende anonieme bronnen die werkzaam zijn als overheidsfunctionaris, beveiligingsonderzoeker en advocaat.

Overloper gepakt

Vorige week werd bekend dat de Verenigde Staten een voormalige luchtmachtofficier vervolgen die naar Iran zou zijn overgelopen. Deze Monica Witt (39) hielp de Iraniërs haar voormalige collega's in de inlichtingengemeenschap via internet te bespioneren, zeggen de Amerikaanse autoriteiten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.