Beheer

Security
creditcard

Hackers stelen gegevens miljoenen Amerikanen

Cyberaanval hackers levert grote buit op

© CC0 Pixabay.com
8 september 2017

Cyberaanval hackers levert grote buit op

Kredietbureau Equifax is getroffen door een cyberaanval. Hackers hebben daardoor toegang gekregen tot creditcardgegevens, huisadressen, geboortedata en andere informatie van mogelijk 143 miljoen Amerikanen.

De hackers hebben ook toegang gekregen tot persoonlijke gegevens van klanten uit Canada en Groot-Brittannië van Equifax.

Daarbij gaat het om veel minder mensen.

Bij een intern onderzoek eind juli ontdekte Equifax dat de persoonlijke gegevens van miljoenen mensen door een cyberaanval op straat waren komen te liggen. Het bedrijf bracht die informatie pas donderdag naar buiten.

Onder de buitgemaakte gegevens zit ook correspondentie over foutieve afboekingen. Van 182.000 mensen zijn daarmee ook veel gedetailleerde privégegevens op straat komen te liggen. Wie wil controleren of de eigen creditcard-accounts zijn getroffen kan terecht op een speciale website www.equifaxsecurity2017.com.

"Dit is weer een voorbeeld van een datalek dat pas laat publiek bekend wordt", zegt David Emm, hoofdonderzoeker van Kaspersky Lab in een reactie. "Dat geeft aan dat regulatie nodig is. We kunnen alleen maar hopen dat GDPR (General Data Protection Regulation) die in mei 2018 van kracht wordt, in de eerste plaats bedrijven aanzet tot het beveiligen van de klantdata die zij bezitten en ten tweede de bevoegde instanties tijdig op de hoogte brengen als zich een incident voordoet."

De grootste hack tot nog toe was die Yahoo eind vorig jaar bekend maakte. In augustus 2013 werden gegevens van meer dan een miljard mensen ontvreemd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.