Overslaan en naar de inhoud gaan

'Hackers Noord-Korea hebben kwart miljard gestolen'

Het Noord-Koreaanse regime heeft in een jaar tijd met behulp van hackers voor ruim 316 miljoen dollar, zo'n 260 miljoen euro, aan virtuele valuta's gestolen. Dat meldt een onderzoekspanel van de Verenigde Naties in een rapport dat is uitgelekt naar CNN en persbureau AP.
hackers Noord-Korea

Het cryptogeld was bestemd voor de nucleaire bewapening van het land, aldus het panel dat onderzoek heeft gedaan naar de internationale sancties tegen Noord-Korea. In het formeel nog niet uitgebrachte rapport adviseert het VN-panel om meer maatregelen te nemen tegen het stalinistisch geregeerde land. Daarbij zijn vier Noord-Koreanen bij naam genoemd.

Verstoring, data én cryptocurrency

Volgens Zuid-Koreaanse waarnemers heeft Noord-Korea duizenden goed getrainde hackers in dienst. Deze voeren cyberaanvallen uit om voor verstoringen te zorgen, maar ze doen ook aan diefstal: van data én van virtuele valuta. Tussen 2019 en november 2020 zou in in totaal ter waarde van 316,4 miljoen dollars zijn buitgemaakt. Het vertrouwelijke (maar uitgelekte) VN-rapport vermeldt dat het meeste virtuele geld, circa 230 miljoen euro, in september is gestolen.

Tegen Noord-Korea zijn onder meer door de VN sancties ingesteld omdat het land zich niets aantrekt van een verbod om nucleaire wapens en ballistische raketten te maken. Dictator Kim Jong-un zet juist de vaart achter zijn nucleaire wapenprogramma.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in