Innovatie & Strategie

Security
Noord-Koreaanse hackers

'Hackers Noord-Korea hebben kwart miljard gestolen'

Uitgelekt VN-rapport belicht succes Noord-Koreaanse hacks voor virtuele valuta.

10 februari 2021

Uitgelekt VN-rapport belicht succes Noord-Koreaanse hacks voor virtuele valuta.

Het Noord-Koreaanse regime heeft in een jaar tijd met behulp van hackers voor ruim 316 miljoen dollar, zo'n 260 miljoen euro, aan virtuele valuta's gestolen. Dat meldt een onderzoekspanel van de Verenigde Naties in een rapport dat is uitgelekt naar CNN en persbureau AP.

Het cryptogeld was bestemd voor de nucleaire bewapening van het land, aldus het panel dat onderzoek heeft gedaan naar de internationale sancties tegen Noord-Korea. In het formeel nog niet uitgebrachte rapport adviseert het VN-panel om meer maatregelen te nemen tegen het stalinistisch geregeerde land. Daarbij zijn vier Noord-Koreanen bij naam genoemd.

Verstoring, data én cryptocurrency

Volgens Zuid-Koreaanse waarnemers heeft Noord-Korea duizenden goed getrainde hackers in dienst. Deze voeren cyberaanvallen uit om voor verstoringen te zorgen, maar ze doen ook aan diefstal: van data én van virtuele valuta. Tussen 2019 en november 2020 zou in in totaal ter waarde van 316,4 miljoen dollars zijn buitgemaakt. Het vertrouwelijke (maar uitgelekte) VN-rapport vermeldt dat het meeste virtuele geld, circa 230 miljoen euro, in september is gestolen.

Tegen Noord-Korea zijn onder meer door de VN sancties ingesteld omdat het land zich niets aantrekt van een verbod om nucleaire wapens en ballistische raketten te maken. Dictator Kim Jong-un zet juist de vaart achter zijn nucleaire wapenprogramma.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.