Beheer

Security
Bewaking camera's

Hackers kunnen bewakingscamera manipuleren

Netwerken die zijn ontworpen om te beschermen tegen misdaad en terrorisme zijn te misbruiken door gebreken in hun configuratie.

© Shutterstock
27 mei 2015

Netwerken die zijn ontworpen om te beschermen tegen misdaad en terrorisme zijn te misbruiken door gebreken in hun configuratie.

Dat blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab, dat een analyse maakte aan de hand van een werkend stedelijk videobewakingssysteem. De politiediensten controleren al jaren het straatbeeld met behulp van camera's.  Deze systemen kunnen echter ook op schadelijke wijze worden gebruikt door kwaadwillenden.

Vervangen

Na het nabootsen van het netwerk en de software in het lab konden de onderzoekers de videofeeds van elke node onderscheppen en deze ook wijzigen, bijvoorbeeld door de echte video van de camera te vervangen door een nepvideo.

Mesh-netwerk

Veel camera's zijn gekoppeld aan mesh networks en zijn in het algemeen een goedkoop alternatief voor surveillancesystemen die ofwel meerdere hotspots vereisen in een stad, of kilometers kabel nodig hebben. In het onderzochte geval werd geen enkele vorm van encryptie gebruikt, hoewel die wel door de leverancier was aangeboden.

Lek is wel gedicht

De onderzoekers deelden hun bevindingen afgelopen zomer met het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het opzetten van het surveillancenetwerk in de stad. Sindsdien zijn de noodzakelijke aanpassingen uitgevoerd aan het kwetsbare netwerk.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.