Beheer

Security
Mikko Hyppönen

'Hacken is veranderd in cyberoorlog'

Het Internet of Things wordt de grootste uitdaging in zijn carrière, verwacht security-coryfee Mikko Hyppönen.

Hyppönen in 2013, in Brazilië © CC BY 2.0,  Calebe Simões
18 augustus 2016

25 jaar bij één baas is welhaast een unicum in de IT-wereld – het is immers de ultieme jobhopbranche. Waarom ben je zo lang bij F-Secure gebleven? 
“Ik sprak laatst voor de NAVO en vertelde dat ik 25 jaar bij F-Secure werk. Toen realiseerde ik me dat dat voor die mensen heel normaal is. Op IT-conferenties ben ik echter de enige die zo lang in de beveiliging van één bedrijf werkt. 
Ik ben gewoon altijd gelukkig geweest in mijn werk. Geen dag in die 25 jaar was saai en dat is het nu nog steeds niet. Er gebeurt altijd wel wat; nieuwe dreigingen, nieuwe aanvallen. Als er een grote aanval is, krijg ik het gevoel dat ik de wereld verdedig en de mensheid kan redden van iets vreselijks. Dat is fijn. Ook heel fijn is dat we met kerstmis veel kaarten krijgen van mensen die ons bedanken dat we ze geholpen hebben. Die krijgen malwaremakers niet.”

Kijk je tevreden terug op die 25 jaar? 
“Ja, al heb ik soms ook een gevoel van gemis. Mijn beste vriend, die ik al vanaf de kleuterschool ken, is architect. Dat werk doet hij ook al 25 jaar. Hij kan zijn kinderen trots laten zien welke bruggen en gebouwen hij heeft ontworpen. Ik kan mijn kinderen niets concreets laten zien. Alles wat ik heb gedaan is virtueel. Dat is frustrerend. Aan de andere kant is dit belangrijk, bevredigend en dankbaar werk – hoe virtueel de resultaten ook mogen zijn. Wat telt is dat ik mensen heb geholpen, ook al heb ik niets tastbaars gecreëerd.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!