Loopbaan

Carriere
studenten

Hackathon series voor mbo- en hbo-studenten

Enable-U en Hackathon Masters slaan handen ineen om kloof onderwijs-praktijk te dichten.

11 april 2017

Enable-U en Hackathon Masters slaan handen ineen om kloof onderwijs-praktijk te dichten.

Hackathon Masters en IT-integratiespecialist Enable-U organiseren samen  een aantal speciale hackathons voor IT-studenten, zowel op mbo- als hbo-niveau. De eerste editie voor mbo-ICT-studenten heeft inmiddels plaatsgevonden.

Met de reeks hackatons willen de bedrijven het IT-onderwijs en het bedrijfsleven nauwer laten samenwerken. Het doel is om zoveel mogelijk IT-studenten uit het mbo en hbo extra ervaring op te laten doen met actuele IT-vraagstukken uit het bedrijfsleven. Het gaat om zowel regionale en landelijke hackathon-series.

“Op deze manier verbeteren de IT-studenten zowel hun technische skills als soft skills en vergroten daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien stimuleren de hackathons de samenwerking tussen talent, docent, onderwijs en bedrijfsleven, waardoor een gezonde ICT-arbeidsmarkt ontstaat”, licht Frank Arts van Enable-U toe. Robert Wit van Hackathon Masters vult aan dat niet alleen de student profiteert van een enorme ontwikkeling. “Ook docenten worden getriggerd om te doceren in nieuwe technologieën en om ambitieuze studenten naar een hoger plan te krijgen.”

12 teams, 1 winnaar

Inmiddels heeft de eerste regionale editie van de Hackathon Masters voor mbo plaatsgevonden. Hier startten 48 ICT-studenten van vier ROC onderwijsinstellingen uit Brabant. Zij konden kiezen uit drie vraagstukken. Deze moest in vier dagen tijd beantwoord worden met een werkende applicatie. Een onafhankelijke jury beoordeelde de teams op programmeervaardigheden, de mate waarin de oplossing ook echt antwoord gaf op de vraagstelling en gebruiksvriendelijkheid van de gerealiseerde oplossing. In totaal deden er twaalf teams mee, afkomstig van ROC De Leijgraaf, KWIC, Summa College en ROC Ter AA.

De eerste editie in Den Bosch werd gewonnen door Team Onimar, van het Summa College uit Eindhoven. Het team, dat bestond uit de eerstejaars studenten Lex Houf, Dwicky van Bosstraten, Gilles Coolen en Matthijs Kropholler, kwam met een werkend prototype voor een community-platform voor Hackathon Masters. Zij wonnen de hoofdprijs van 500 euro. Winnaar Gilles Coolen van het Summa College: “Ik vind dit heel leerzaam en gezellig. Dit is echt een week lang alleen maar doen waar we passie voor hebben, namelijk programmeren.”

Ook de tweede prijs ging naar een team van het Summa College. Zij ontwikkelden een platform waarop gemeenten hun gebouwde koppelingen ten behoeve van de digitale dienstverlening met elkaar kunnen delen. “Deze teams blonken wat mij betreft uit in creativiteit en oplossingsgerichtheid. Ik vind het prachtig om te zien hoe deze IT-talenten zich hebben ontwikkeld gedurende de hackathon”, zegt jurylid Frank Arts van Enable-U.

Drempel overwinnen

“Deelname van IT-studenten aan dergelijke innovatie-evenementen is niet voor de hand liggend”, aldus Robert Wit, oprichter van Hackathon Masters. “De deelnemers beschikken over meerdere kwaliteiten, maar moeten nog wel een drempel overwinnen om in een vreemde omgeving met onbekende studenten aan een competitie deel te nemen. Als ze eenmaal mee hebben gedaan willen de meesten niets anders.” De winnaars van de regionale competities gaan naar een landelijke finale.

Enable-U en Hackathon Masters werken momenteel ook aan een hackathon-reeks speciaal voor IT-vraagstukken binnen de overheid. Daarnaast organiseren de bedrijven ook andere activiteiten, zoals Big Data Challenges en Blockchain-sessies voor ICT-studenten. Ook werken ze samen aan een e-learning omgeving waarin IT-studenten online certificaten kunnen behalen voor bepaalde vaardigheden waar het bedrijfsleven om vraagt.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.