Beheer

Security
Yahoo

Hack Yahoo trof 3 miljard gebruikers

Veel meer slachtoffers dan eerder aangenomen

4 oktober 2017

Veel meer slachtoffers dan eerder aangenomen

Een groot datalek bij Yahoo trof in 2013 fors meer gebruikers dan eerder werd gedacht.

Moederbedrijf Verizon meldt volgens The New York Times dat cybercriminelen vermoedelijk gegevens uit 3 miljard accounts in handen kregen.

 

Hackers bemachtigden destijds onder meer namen, wachtwoorden en telefoonnummers van Yahoo-gebruikers. Yahoo bracht eerder naar buiten dat zo'n 1 miljard personen waren getroffen. De nieuwe schatting is gebaseerd op aanvullende inlichtingen.

Omzet onder druk

Computerinbraken bij Yahoo drukten eerder dit jaar de verkoopprijs van de internetactiviteiten van het bedrijf aan Verizon. De bedrijven waren aanvankelijk een prijs van 4,8 miljard dollar overeengekomen, maar dat bedrag viel uiteindelijk zo'n 350 miljoen dollar lager uit.

Lees meer over
1
Reacties
Dirk Geeraerts 04 oktober 2017 13:28

Uit de Breach Level Index van Gemalto blijkt dat 918 datalekken wereldwijd hebben geleid tot het stelen van 1,9 miljard records. Met de informatie die we nu hebben van het datalek van Yahoo kunnen we concluderen dat dit het grootste datalek aller tijden is. Het is zorgelijk dat Yahoo bijna 4 jaar nodig heeft gehad om tot op de bodem uit te zoeken wat de gevolgen zijn van het datalek dat plaatsvond in 2013. Het toont aan dat er als beveiligingsindustrie nog veel werk aan de winkel is. Als Yahoo, een van de grootste techbedrijven ter wereld, nog worstelt met security, is dat voor andere bedrijven ook zeker een uitdaging.

Het is belangrijk dat bedrijven zich realiseren dat slachtoffer worden van een datalek geen kwestie is van "als" maar van ‘wanneer’. Dat datalekken onvermijdelijk zijn, betekent niet dat er geen actie ondernomen kan worden. Bedrijven doen er goed aan om data waardeloos te maken voor hackers. Dit betekent het opzetten van betere identiteits- en toegangscontroles, maar vooral het gebruik van multifactor-authenticatie, encryptie en sleutelbeheer om privacygevoelige gegevens te beveiligen. Helaas, is er op dit moment slechts bij 4 procent van de datalekken gebruik gemaakt van encryptie waardoor de gestolen gegevens onbruikbaar waren.

- Dirk Geeraerts, identity en data protection expert bij Gemalto

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.