Haagse Hogeschool start opleiding Security Management

4 juli 2008
De Haagse Hogeschool start in september met een voltijds hbo-opleiding Information Security Management. Daarmee hoopt de school aan de behoefte van de markt te voldoen, die jaarlijks tussen de dertig en negentig information security managers en -officers nodig heeft.
Docent Leo van Koppen nam samen met M. Spruit, lector Informatiebeveiliging aan de HHS, twee jaar geleden het initiatief voor de nieuwe opleiding. “Er zijn wel masteropleidingen op het gebied van informatiebeveiliging, maar wij vroegen ons af of een opleiding op bachelor-niveau net zo goed mogelijk was.”

“De functies van security manager en security officer zijn functies waarvoor je heel goed op hbo-niveau kunt opleiden. Voor de functiebeschrijvingen hebben we ons laten leiden door een rapport van het Platform Informatiebeveiliging. En daaruit bleek duidelijk dat het hbo-niveau geschikt is voor dergelijke functies.”

Het Platform Informatiebeveiliging ondersteunt de nieuwe studie bovendien, evenals de gemeente Zoetermeer, waar de opleiding, die is ondergebracht bij de Academie voor ICT & Media, is gevestigd. Van Koppen: “Zoetermeer heeft graag een hbo-opleiding ICT binnen zijn grenzen. Er zijn in Zoetermeer ook veel ICT-bedrijven gevestigd.”

De opleiding richt zich niet alleen op de technologie rondom IT-beveiliging maar ook op persoonlijke vaardigheden en de menselijke factoren die op dit gebied meespelen. Samen met een beroepenveldcommissie, waarin acht bedrijven uit de regio zitting hebben, waaronder Sogeti en Fox IT, is tot een verdeling van deze onderwerpen in lesuren besloten. “Het is niet alleen een kwestie van technologie. Je moet ook kennis hebben van psychologie, ethiek en criminologie. Dat zijn belangrijke factoren bij IT-beveiliging. In deze studie staat de rol van de mens bij informatiebeveiliging centraal. Het is algemeen bekend dat de mens hierbij vaak de zwakste schakel vormt.” Juist omdat die ‘zachtere’ kant ook in deze opleiding ruim aan bod komt, verwacht de HHS dat de studie ook aantrekkelijk is voor vrouwen. “Daarom gaan we ook erg concreet in op de skills, die nodig zijn. Bedrijven geven duidelijk aan dat vrouwen op bepaalde gebieden van de informatiebeveiliging veel nauwkeuriger werken dan mannen.” “Het voorkomt bovendien dat we kannibaliseren; het is niet de bedoeling dat we studenten weglokken bij andere IT-studierichtingen.” De HHS telt naast de nieuwe richting vijf opleidingen op het gebied van IT.

Van de zeventien studenten die zich tot nu toe aangemeld hebben voor de studie, zijn er drie vrouw. Dat is in elk geval ruim boven het gemiddelde van 10 procent vrouwen dat werkt in de ICT-branche. Maar het mogen er nog wel meer worden, hoopt Van Koppen.
De opleiders hopen op een eerste instroom van twintig tot dertig studenten. De HHS heeft voor de goedkeuring van het ministerie van Onderwijs laten onderzoeken wat de geschatte jaarlijkse behoefte zal zijn aan IS-managers en -officers in Nederland. Daar komt het getal van tussen de dertig en de negentig uit. “Daar kunnen wij er op termijn vijftig tot zestig per jaar van laten afstuderen, maar het betekent wel dat er niet te veel andere IT-beveiligingsopleidingen gestart moeten worden.”

De opleiding ISM is de tweede hbo-studie op het gebied van IT-security die studenten in Nederland kunnen volgen. De Hogeschool Utrecht startte al eerder met de – meer technisch gerichte – hbo-studie Security Technology.

De HHS heeft al wel enkele jaren een minor-studie Informatiebeveiliging. Onder meer docenten daarvan zullen het onderwijs verzorgen.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!