Beheer

Security
Grote muur

Grote weerstand tegen nieuwe cybersecuritywet China

De nieuwe Chinese cybersecuritywet beperkt de vrijheid van buitenlandse ondernemers.

grote muur © Pixabay
7 november 2016

De nieuwe Chinese cybersecuritywet beperkt de vrijheid van buitenlandse ondernemers.

China heeft een nieuwe cybersecuritywet aangenomen die grote weerstand oproept onder buitenlandse ondernemers. Zij zijn bang dat de Chinese overheid hiermee meer mogelijkheden krijgt om in te grijpen in hun bedrijfsvoering.

De nieuwe wet treedt in juni 2017 in werking. Volgens de Chinese overheid is de nieuwe wet hard nodig. “China is een grote internetmacht. Als een van de landen die de grootste internetbeveiligingsrisico’s loopt, is een juridisch systeem om netwerkbeveiliging te perfectioneren hard nodig”, zo luidt een officieel commentaar volgens nieuwsdienst Reuters.

Ruim 40 grote internationale zakelijke partijen stuurden al in augustus een petitie naar de Chinese premier Li Kequiang waarin ze wijzigingen voorstelden in controversiële delen van de wetsvoorstellen. De Chinese overheid verzekert hen echter dat de wet de belangen van buitenlandse ondernemingen niet schaadt en heeft niets aan de wet gewijzigd.

De buitenlandse ondernemers maken zich vooral zorgen om eisen die in de nieuwe wet gesteld worden dat ‘operators van kritieke informatie-infrastructuren’ persoonlijke informatie en belangrijke zakelijke data in China moeten opslaan. Ook moeten ze niet nader gespecificeerde ‘technische ondersteuning’ bieden aan beveiligingsinstanties en nationale beveiligingstesten doorlopen. Ze zijn nu bang dat  intellectuele eigendommen moeten overhandigen of back doors plaatsen in hun producten om maar zaken te mogen blijven doen in China.

Ook Human Rights Watch heeft grote bezwaren tegen de wet. Die kan de online vrijheden beperken, zo redeneert de mensenrechtenorganisatie. Daarbij gaat het om bepalingen in de wet die het gebruik van internet “om de nationale eenheid te schaden” als een criminele daad aanduiden.

Vorig jaar nam de Chinese overheid al een nationale beveiligingswet aan die tot doel had alle belangrijke netwerkinfrastructuur en informatiesystemen “veilig en controleerbaar” te maken.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.