Grote stap vooruit bij multicoreprocessors

29 mei 2009
Elk van die cores is in staat om twee threads tegelijk te verwerken, zodat de hele processor zestien threads simultaan aankan.

Die rekenkracht is bedoeld voor zware servers. Bij het ontwerp van de chip is niet alleen gelet op de verwerkingskracht, ook de koppeling met het werkgeheugen is onder de loep genomen. Dit heeft geresulteerd in de zogeheten QuickPath-architectuur, een voorziening waarbij tussen het geheugen en de processor vier bussen met een hoge bandbreedte geschakeld zijn. Eventuele opstoppingen worden voorkomen door gegevens tijdelijk op te bergen in een groot cachegeheugen. Dat laatste bevindt zich op de chip zelf, heeft een omvang van 24 MB en is toegankelijk voor alle acht rekenkernen.

Het werkgeheugen is ondergebracht in DIMM-modules, waarvan er bij de nieuwe chip zestien stuks per chip gebruikt kunnen worden. Dat is tweemaal zoveel als bij eerdere generaties van de Xeon. De controllers voor het geheugen zijn ook geïntegreerd in de processor.

Intel heeft inmiddels afspraken gemaakt met een aantal grote aanbieders, waaronder Cisco, Fujitsu, IBM en Sun Microsystems. Concurrent AMD, dat ook aan de weg timmert met multicoreprocessors, heeft HP omarmd. Volgende week geven de twee firma’s een kijkje in hun keuken en annonceren dan servers op basis van AMD-multicorechips.
Intel heeft voor de nieuwe Nehalem een speciaal platform ontwikkeld, waarbij steeds vier sockets (= processors) met elkaar op één board worden geplaatst. Zo’n board is in staat om 64 threads simultaan te verwerken. Op de boards zitten hulpcircuits die het virtualiseren van de server vergemakkelijken. Daarmee kan de beschikbare processorcapaciteit dynamisch worden verdeeld over een aantal virtuele servers.

Bij het schakelen van chips in steeds weer andere configuraties is het van belang dat alles foutloos werkt. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn de boards voorzien van speciale detectieschakelingen, die fouten in de processor, het geheugen of
I/O-kanalen meteen opmerken en maatregelen nemen. In samenspel met de besturingssoftware worden delen van een board die defect zijn geraakt geïsoleerd, zodat fatale fouten voorkomen kunnen worden. Diverse aanbieders van systeemsoftware hebben hun code al aangepast op deze eigenschap van de Xeon. Onder hen Novell, Microsoft, Red Hat en VMware. “Dit soort functionaliteit werd voorheen alleen aangetroffen bij mainframes”, zegt Scott Crenshaw, vice-president van Red Hat. Microsoft gaat de herstelfuncties inbouwen in de tweede release van Windows Server 2008.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!