Beheer

Security
cybersecurity

Grote cyberaanval op Georgië

Zeker 15.000 websites geraakt

© C00 Pixabay.com,  typographyimages
29 oktober 2019

Zeker 15.000 websites geraakt

Een grootse cyberaanval heeft zeker 15.000 websites in Georgië geraakt. Daarbij zitten ook die van de president, rechtbanken, diverse overheidsdiensten, lokale dagbladen en drie televisiekanalen. De hackers namen de sites over en plaatsten er een foto op van de voormalige president Saakashvili met de Engelse tekst ‘I’ll be back”. Een deel van de sites werd ook offline gehaald.

De aanvallen startten maandagochtend vroeg en gingen de hele dag door. Volgens lokale nieuwssites is dit de grootste aanval sinds 2008 in Georgië. Van die aanval werd vermoed dat hij afkomstig was van de Russen. Toentertijd waren beide landen in een oorlog verwikkeld. Ook dit keer roepen veel partijen in Georgië dat de Russen de daders zijn.

De aanval was gericht op de lokale hoster ProService, die rond de 15.000 websites op zijn servers host. Die meldt dat hackers via zijn netwerk de websites hebben kunnen platleggen en defacen. Inmiddels is de helft van deze websites weer hersteld.

De aanval zou niet erg geavanceerd zijn, maar daar de cyberverdediging van Georgië ook niet erg sterk is, was het effect groot. Bovendien was het een zeer grote aanval.

De westers georiënteerde Saakashvili woont nu in Oekraïne. Hij vluchtte in 2013 voor juridische vervolging wegens vermeende corruptie waarmee Georgië dreigde. Een woordvoerder van zijn partij laat weten dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de aanval, maar “trollen” van de Georgische regering.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.