Beheer

Security
cyber criminaliteit

Grote actie Europol tegen internetfraudeurs

Illegale aankopen met gestolen creditcardgegevens

cybercrime speuren © CC0 Pixabay,  Geralt
21 juni 2017

Illegale aankopen met gestolen creditcardgegevens

Tijdens een gezamenlijke actie tegen internetfraude in 26 landen, waaronder Nederland, zijn 76 verdachten opgepakt. Ze zouden samen online meer dan twintigduizend illegale aankopen hebben gedaan, onder meer met gegevens van creditcards van anderen. De goederen die zij kochten, hebben een waarde van 5 miljoen euro.

De operatie vond tussen 6 en 16 juni plaats onder leiding van Europol in Den Haag, het samenwerkingsverband van politiediensten in de Europese Unie. Niet alleen de criminele netwerken werden aangepakt, maar ook de locaties waar de goederen werden afgeleverd. Daarbij werd samengewerkt met internetbedrijven, betalingsinstituten en de logistieke sector.

De fraudeurs gebruikten ongeveer tweehonderd dubieuze websites en social media om hun gestolen goederen aan de man te brengen. Europol heeft de providers verzocht deze sites, die soms wel tienduizend volgers hebben, te sluiten.

Sommige fraudeurs worden ook verdacht van het plegen van cyberaanvallen, identiteitsfraude, datingfraude, illegale immigratie, online-kindermisbruik, drugshandel en witwassen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.