Loopbaan

Cloud
Grootste uitdaging bij een AWS-project: vinden van goede engineers

Grootste uitdaging bij AWS-project: goede engineers vinden

Niet iedereen kan mee in cloudtransitie. Het gaat niet alleen om kennis, ook om mentaliteit.

Publiek tijdens AWS Re:invent © AWS
6 december 2019

Niet iedereen kan mee in cloudtransitie. Het gaat niet alleen om kennis, ook om mentaliteit.

Praktisch elke klant of partner binnen de community van Amazon Web Services kampt met dezelfde uitdaging, het vinden van de juiste mensen. Ook voor de cloudleverancier zelf is het lastig. Het werkt daarom hard aan het vergroten van het aanbod om te voorkomen dat iedereen in dezelfde vijver gaat vissen. “Het zal voor iedereen een voordeel zijn als het aanbod van vaardigheden en kennis in de markt groter wordt.”

“Vanuit elke hoek in de markt horen we over het gebrek van kennis en vaardigheden”, zegt Benelux-directeur Kamini Aisola van AWS. “Onze klanten worden er door uitgedaagd. Ze worden beperkt in het snel doorvoeren van de verandering waar ze mee bezig zijn. Onze partners hebben er ook last van, die hebben dezelfde uitdaging. Ze moeten talent aantrekken, behouden om de klanten te bedienen. En we hebben als AWS  ook die uitdaging.”

Het tekort is er over de hele linie, maar de ene vaardigheid is lastiger te vinden dan de andere, zegt chief marketing Walter van der Scheer van partner Binx.io: “Doordat hogescholen en universiteiten inspelen op de behoefte, is het aanbod van bijvoorbeeld data scientists is in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Binnen het hoger onderwijs is er te weinig aandacht voor cloud engineering. Hierdoor is vooral het vinden van mensen die kunnen ontwikkelen in de cloud lastig”, zegt hij. Binx.io leidt daarom nu zelf mensen op tot cloudengineer.

Vier tot vijf aanbiedingen

AWS-engineers zijn in trek, zegt Vice President Todd Galleher van JeffersonFrank dat AWS-engineers recruit voor vooral de Amerikaanse markt. “AWS-engineers kunnen vaak kiezen uit vier tot vijf aanbiedingen als ze op zoek zijn naar een nieuwe baan”, zegt hij. Kandidaten kunnen daarom flinke eisen op tafel leggen als het gaat om salaris. “Natuurlijk moet het salaris in de basis wel goed zijn, maar er zijn ook andere reden om voor een organisatie te kiezen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om vanaf huis te kunnen werken.”

Ook CEO Edwin van Nuil van AWS-partner Oblivion Cloud Control hoort in de markt dat het vinden van goede engineers een uitdaging is voor organisaties en AWS zelf. Zijn eigen bedrijf lukt het aardig om goede kandidaten te komen. Drijfveer om bij zijn bedrijf aan de slag te gaan, is vaak niet alleen de primaire voorwaarden. “We hebben een beste naam opgebouwd de afgelopen jaren. Kandidaten weten dat ze bij ons collega’s vinden waar ze iets van kunnen leren. Dat is voor deze mensen een reden om voor ons te kiezen.”

Volgens Galleher is het tekort van AWS-kennis groter dan bij andere leveranciers. “De technologie van AWS ontwikkelt zich sneller dan bij andere bedrijven. Om daar diep in bij te blijven, dat vraagt nogal wat van mensen”, zegt hij. Van Nuil herkent dat wel. Andere leveranciers hebben al een installed base van mensen met kennis, zegt hij. “Daar kunnen mensen dan worden opgeleid over het stuk cloud dat die leverancier ook doet. Maar AWS is een hele andere wereld, waar ook een groeiend aantal organisaties mee aan de slag gaan.” En hij ziet het probleem alleen maar groter worden. “Als je bedenkt dat slecht drie procent van de IT-workloads in de cloud draait, dan hebben we op termijn alleen maar meer mensen nodig.”

Opleiden en certificeren

De cloudspeler werkt er daarom zelf hard aan om de vijver te vergroten. Zo maakte het onlangs bekend samen te werken met het Amsterdamse Techgrounds. Dit project is bedoeld voor mensen die geen baan hebben of onder hun niveau werken voor te bereiden op een loopbaan in de IT. “We zien het als onze rol om niet alleen zelf meer toegang te hebben tot mensen, ook voor de community is dat belangrijk”, zegt Aisola.

Daarnaast biedt AWS, net als alle andere leveranciers, opleidings- en certificeringsprogramma’s. Daarvoor werkt het samen met de afdeling learning en development van de organisatie, zegt Aisola. “Dan wordt er gekeken waar de hiaten aan kennis in de organisatie zijn. Wij kunnen ze daarna helpen bij het samenstellen van een curriculum voor hun werknemers. Dat kan dan bijvoorbeeld gevolgd worden bij externe trainingspartners. En die bieden ook klassikale trainingen waar mensen zich individueel voor kunnen aanmelden. We zien dat overigens toenemen.”

Aisola erkent wel dat het voor klanten niet altijd makkelijk is. “Het gaat om een brede range aan vaardigheden die nodig zijn, het gaat over een nieuwe manier van doen. Bijvoorbeeld het hebben van een devops-mentaliteit is voor organisaties die vanuit de historie heel anders werkten echt een grote verschuiving.” Het gaat daarom ook niet alleen over het opleiden van de mensen aan de knoppen, ook de rest van de organisatie, en dan vooral het management, moet bewust zijn van de verandering. “Het gaat om het creëren van een cultuur waarin je ‘ja’ zegt”, zegt Andy Isherwood, directeur EMEA van AWS. “Bedrijven hebben van oudsher de neiging om nee te zeggen, maar een organisatie moet over na een positieve cultuur waar er mogelijkheden zijn tot experimenteren.”

Intrinsieke drive

Toch zal niet iedereen daarin mee kunnen, denkt Van der Scheer. Voor sommige systeembeheerders bijvoorbeeld zal omscholing lastig worden, denk hij. “Daarvan wordt de rol significant anders als de organisatie naar de cloud gaat. Het cloud platform neemt het systeembeheer uit handen bij organisaties, waardoor de nadruk komt te liggen op het bouwen van functionaliteiten. Deze vaardigheden vind je meer bij software-ontwikkelaars dan bij traditionele systeembeheerders.”

Bovendien, zegt Van Nuil, heeft niet elke medewerker van een organisatie die intrinsieke drive omdat ze hun focus en kennis hebben op een ander vlak. “Ze zijn bijvoorbeeld developer, hebben daar de kennis van en dan komt AWS daarbij. Het kost tijd en energie om een certificering te halen en niet iedereen heeft daar behoefte aan.”

 Opleiden is één maar, zegt Galleher, snel handelen is een tweede. “We merken dat de HR-afdeling of de afdeling recruitmentafdeling bij grote en middelgrote organisaties in de weg zit. Door al die lagen wordt er niet zo snel een besluit gemaakt. En je moet als organisatie snel handelen. De kandidaat heeft immers nog vijf andere aanbiedingen op tafel liggen.”

Rian van Heur bezocht Reinvent op uitnodiging van Amazon Web Services.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
Atilla Vigh 07 december 2019 06:39

Ik vind het argument "dat bestaande leveranciers het makkelijker hebben (volgens mij hebben we het alleen over Microsoft)" een oneigenlijke. Er wordt nu gesuggereerd dat het blijkbaar zo complex is om in het AWS eco-systeem te werken, dat je daar heel veel opleiding voor nodig hebt?

Serge Wallagh 06 december 2019 17:29

"Binnen het hoger onderwijs is er te weinig aandacht voor cloud engineering. "
Mede daarom dat wij vanuit de Hoge school Utrecht een opleiding Cyber Security en Cloud hebben. Daarbij richten we ons ook op AWS (naast uiteraard ook andere concepten, etc).
Omdat de markt ook NU om mensen vraagt, hebben we de opleiding ook in duale variant: dan kunnen studenten werken en leren gelijktijdig.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.