Beheer

Security
groothandel

Groothandels Makro kampen met cyberaanval

IT-verstoring geeft hinder voor reclamefolders en creditcardbetalingen.

© Makro
8 december 2022

IT-verstoring geeft hinder voor reclamefolders en creditcardbetalingen.

Groothandelsketen Makro is slachtoffer geworden van een cyberaanval, meldt de Nederlandse divisie van het bedrijf op Twitter. Via hetzelfde platform stellen klanten vragen over haperende systemen bij de groothandels.

Uit de tweets blijkt dat Makro International en het Duitse moederbedrijf Metro zijn getroffen door de cyberaanval. De cyberaanval levert voor de zeventien vestigingen in Nederland onder andere problemen op met de verspreiding van reclamefolders. Een klant beklaagt zich op Twitter ook over problemen toen hij met zijn creditcard probeerde te betalen.

Volgens het Belgische vakblad Retail Detail kampen Makro en Metro al sinds eind november met de cyberaanval, na een eerdere aanval in oktober. Het nieuwsmedium stelt dat de onlinekassasystemen en de bezorgdienst platliggen. In België lukt het ook niet om kortingen aan te passen, wat lastig is vanwege de opheffingsuitverkoop door een faillissement.

Moederbedrijf Metro zegt later met een toelichting te komen.

Hi mis bulldog, die komt eraan! Makro/Metro International is echter helaas het slachtoffer van een cyberaanval. Op dit moment werken we hard om onze IT-infrastructuur volledig te herstellen. Hierdoor is de folder van week 49 helaas enkele dagen vertraagd. 1/2

Update:

De nieuwe problemen zijn een uitvloeisel van een eerdere hack bij moederbedrijf Metro in oktober, meldt het bedrijf. Bij het herstellen van zijn IT-infrastructuur stuitte Metro eind vorige maand op niet eerder opgemerkte malware en andere verdachte activiteit, waardoor bepaalde systemen weer moesten worden uitgeschakeld.

Winkels van Metro zijn nog wel open. Ook werken de websites van Metro-bedrijven nog.

Metro meldde eerder al dat persoonlijke gegevens van werknemers zijn buitgemaakt en zijn verspreid op het zogeheten darknet, een obscuurder deel van het internet dat alleen met speciale browsers toegankelijk is. Het gaat onder andere om telefoonnummers, geboortedata, werktijden en verlofaanvragen. Cybercriminelen kunnen die gegevens gebruiken om zich voor iemand anders voor te doen, bijvoorbeeld bij onlinebestellingen. Ook zijn de persoonlijke gegevens bruikbaar bij het proberen in te breken om andermans accounts.

1
Reacties
Robert Kuiper 07 februari 2023 09:41

HALLO, HET IS NIET ALLEEN DAT WAT JULLIE SCHRIJVEN!
Ik kreeg vandaag deze mail en bezit geen Mc Fee Antivirus
Met update kan je de link openen, maar heb ik dus niet gedaan.
Succes ermee!

Antivirusbeschermingspartner <info@nieuws.makro.nl>
U

NOi8mew (17) VirLLBzus DeteaK2pcted

Je abonnement loopt over 1 dag af .

Fijne dag ,
Your Veilig abonnement loopt af in februari 04, 2023 .
Verleng nu uw abonnement om de bescherming van uw gezin uit te breiden .

McAfee® Total Protection-10 apparaten
Twee jaar bescherming voor de beveiligingsbehoeften van vandaag, , zodat u online van het leven kunt genieten .
Inclusief premium antivirus, veilig browsen.met
Veilige VPN .
Update !

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.