Loopbaan

Carriere
Het Kasteel Groningen

Groningse ICT-broedplaats voor mbo’ers

Initiatief moet vooral meer en betere ICT-professionals leveren aan de bedrijven in de regio.

9 januari 2019

Initiatief moet vooral meer en betere ICT-professionals leveren aan de bedrijven in de regio.

De Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap, een initiatief van Noorderpoort Groningen, is in september officieel van start gegaan. Een groep medewerkers is al gestart met een ‘Tech Savvy’ programma en volgende maand starten de eerste activiteiten voor studenten op het gebied van actuele kennis en reële vraagstukken vanuit de bedrijven.

Het is de bedoeling dat ook niet-ICT’ers in het mbo digitale vaardigheden gaan opdoen in Het Nieuwe Kasteel, een monumentaal pand in hartje centrum, waar de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap is gevestigd. Het digitale clubhuis van het Noorden, moet dé ontmoetingsplaats worden voor mbo-studenten, docenten en bedrijven. In de publiek private samenwerking zijn meer dan 30 bedrijven betrokken uit de regio.

Het initiatief kreeg een bijdrage van 9 ton van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in het kader van het Regionaal Investeringsfonds mbo. Bedrijven, instellingen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en provincie en gemeente Groningen dragen eveneens bij, waardoor gezamenlijk een investering van zo’n 2,5 miljoen euro kan worden gedaan.

De Werkplaats kent drie pijlers: het KennisLab, het LearningLab en het BusinessLab. “Bij het KennisLab gaat het om ICT-vraagstukken van bedrijven waar studenten in (multidisciplinaire) teams aan oplossingen werken. Hiertoe wordt ook een practoraat ingesteld”, vertelt Albert Vlaardingerbroek, directeur van de Bestuursdienst Nooderpoort en Kwartiermaker van Het Nieuwe Kasteel. “Bij het LearningLab bieden we masterclasses (omscholings)cursussen aan in samenwerking met de IT-academy Noord Nederland. Via BusinessLab helpen ondernemers studenten bij het opzetten van een eigen bedrijf.”

In de Groningse regio zijn er naast veel middelgrote ICT-bedrijven ook veel startups. De werkplaats voor digitaal vakmanschap wil vraaggestuurd samenwerken aan de verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven en zo een bijdrage leveren aan het oplossen van het tekort aan ICT’ers.

Samenwerking helpt kloof te dichten

Mede om de in- en uitstroom van mbo-ICT’ers te verhogen en om de kloof tussen het (mbo-)onderwijsveld en de praktijk te dichten, en het curriculum sneller aan te passen aan de eisen uit de markt is er in Groningen gekozen voor De Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap. “In een niet-schoolse, inspirerende omgeving kunnen studenten èn docenten worden bijgeschoold op het gebied van de laatste ICT-trends door mensen van de bedrijven uit het samenwerkingsverband, die met hun voeten in de klei staan en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen”, vertelt de kwartiermaker.

Door de krappe IT-arbeidsmarkt komt er volgens Vlaardingerbroek steeds meer waardering voor de kwaliteiten van de mbo-ICT’ers in de regio. De provincie Groningen verwacht dat er de komende jaren duizenden extra banen bij komen voor ICT’ers. Nu zijn er in de provincie zo’n 19.450 arbeidsplaatsen in de ICT, en er zijn ongeveer evenveel ICT-functies beschikbaar in andere sectoren. Het zou voor de komende zes jaar gaan om een uitbreidingsvraag van 4000 ICT-banen en een vervangingsvraag (deels door uitstroom van gepensioneerden) van 8000 banen.

Vlaardingerbroek: “Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven te spreken over de combinatie van teams met ICT’ers op mbo- en hbo-niveau, op die manier haal je het optimale eruit doordat je denkers èn doeners hebt.” Jeroen Bos, directeur van Bossers & Cnossen, één van de dertig partners waarmee Noorderpoort bouwt aan de Werkplaats stelt dat meer dan de helft van de online ondernemers in Groningen een mbo-opleiding heeft, waaronder hijzelf. “Ik heb weleens de gekscherende opmerking gekregen: ‘Goh, ondanks je karige opleiding heb je het toch redelijk ver geschopt’. Ik denk dat dat komt omdat doen de beste manier van denken is: ervoor gaan, het gewoon proberen. En als het niet lukt, het gewoon opnieuw proberen. Dat is waarom wij meedoen aan de Werkplaats: wij zien het echt als een speeltuin waarin jonge, creatieve studenten mooie digitale oplossingen creëren, samen met het bedrijfsleven.”

Animo onder bedrijfsleven is groot

Een groep van zo’n 30 tot 40 bedrijven gaat intensief samenwerken met de studenten om hun kennis uit te wisselen. De bedrijven zijn verenigd in Samenwerking Noord en de Noordelijke Online Ondernemers. De betrokken organisaties laten de studenten ook werken aan ICT-projecten en daarnaast kunnen zij, als ze dat willen advies krijgen rondom het opzetten en runnen van een eigen bedrijfje. Volgens Vlaardingerbroek staan die bedrijven te trappelen om geld, middelen en expertise in te brengen.

Vlaardingerbroek verwacht de komende tijd zo’n 210 MBO-ICT-studenten die er in Groningen zijn beter op te kunnen leiden en klaar te stromen voor de arbeidsmarkt, en verwacht de komende vier jaar de (zij)instroom met 255 nieuwe mbo-ICT-studenten uit te kunnen breiden. “Ik weet dat het wel even tijd kost voordat we dit doel hebben gerealiseerd, maar in 2022 willen we ook dat minimaal 300 niet-ICT studenten in het Kasteel zijn geweest voor een activiteit, workshop of scholing.” Een ander concreet doel is het jaarlijks trainen/professionaliseren van alle ICT-docenten van Noorderpoort en Alfa College en nog eens tien niet-ICT docenten van de twee eerder genoemde ROC’s.

Volgens Vlaardingerbroek krijgen alle studenten aan de ROC’s hoe dan ook met ICT te maken. “Of het nu in de zorg is, waar robotisering en domotica allerlei innovatieve technieken mogelijk maken, of in de detailhandel, bij een bank of in het onderwijs. Wij moeten ervoor zorgen dat onze studenten de skills en vaardigheden hebben om daarmee om te gaan.” Het is bovendien de bedoeling dat de studenten ook na het behalen van hun diploma nog betrokken blijven bij de Werkplaats. “We willen bijvoorbeeld vouchers gaan uitdelen die hen recht geeft om hier tijd door te brengen en dingen te leren.”

Op 8 november was in Het Kasteel de kick-off van Tech Savvy, een programma van Bossers & Cnossen, Microsoft en Noorderpoort. Met onder meer workshops, trainingen, lesmodules, en lezingen wordt gewerkt aan de bewustwording van de invloed van ICT op beroepen en dus ook op het onderwijs. In het programma leren medewerkers van Noorderpoort in tien blokken slim om te gaan met bestaande en nieuwe technische middelen. De onderwerpen variëren van ‘veilig opslaan in the cloud' tot aan ‘gebruik van apps en gadgets'. “Voor mij is het project pas echt geslaagd als we straks alle mbo-studenten èn docenten in de regio in aanraking hebben gebracht met digitalisering en hun ICT-skills minimaal één niveau omhoog hebben gebracht”, vertelt Vlaardingerbroek. In 2022 moet het initiatief zelfstandig zonder subsidie kunnen voortbestaan.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.