Innovatie & Strategie

Netwerken
Groningse 5G-proeftuin krijgt 2 miljoen

Groningse 5G-proeftuin krijgt 2 miljoen

Het initiatief test praktische toepassing van 5G-innovaties in rurale gebieden.

Zelfrijdend busje op testlocatie 5G Groningen © 5G Groningen
17 mei 2018

Het initiatief test praktische toepassing van 5G-innovaties in rurale gebieden.

De 5G-proeftuin van 5Groningen heeft 2 miljoen euro aan subsidie toegekend gekregen om innovaties op het gebied van 5G te verkennen. Deze som komt neer op een budgetverdubbeling voor het initiatief. Door de subsidie wordt de proeftuin – die nu bestaat uit het 5G Lab op het Zernike-terrein in Groningen – uitgebreid met een aantal testlocaties in Noord-Groningen.

De Groningse proeftuin bestaat sinds 2017 en is een initiatief van de Economic Board Groningen en negen founding fathers. Het initiatief onderzoekt mogelijke toepassingen van 5G in rurale gebieden. “De Economic Board Groningen heeft voor het aardbevingsgebied gekozen om met dit initiatief een impuls te geven aan de regio. De innovaties waarmee wordt getest, vormen vaak het antwoord op maatschappelijke uitdagingen waar deze regio voor staat. We onderzoeken bijvoorbeeld geen mogelijkheden van 5G bij grote mensenmassa, dat past niet bij dit gebied”, zegt programmamanager Peter Rake van 5Groningen. Onderzocht worden toepassingen in de landbouw, de zorg of het verkeer.

Zeventien pilots

Het testen van nieuwe 5G-toepassingen is belangrijk, zegt Rake. “Het is nodig om te weten hoe de communicatie verloopt, hoe de infrastructuur er uit moet zien als grote hoeveelheden data worden verstuurd, of wat de dichtheid van de antennes moet zijn. De partners gebruiken het ook om te onderzoeken hoe verdienmodellen er uit zien, welke abonnementen mogelijk zijn.”

In 2017 zijn de eerste vijf pilots gestart binnen het 5G Lab. Inmiddels worden 17 pilots uitgevoerd en er zijn tientallen ideeën ingediend voor innovaties in allerlei sectoren. De 5G-proeftuin is uniek in de wereld omdat het om een proeftuin op het platteland gaat en om de veelheid aan toepassingen waarmee getest wordt. Uiteindelijk hopen we dat door de proeftuin de regio koploper wordt op het gebied van 5G-toepassingen, in Nederland, in Europa en misschien wel in de wereld”, zegt Rake.

Realtime akker-analyse

Een van de experimenten die wordt uitgevoerd is een drone die opnames maakt van akkerbouwgewassen. De data worden tijdens de vlucht geüpload naar een centrale computer voor analyse en omgezet in informatie voor de eindgebruiker. Door de lage latency en hoge bandbreedte van 5G kunnen beelden bijna realtime naar de boeren worden doorgezet. Voorheen duurde dergelijke datadoorgifte tot aan de boer wel vijf uur.

Een ander experiment wordt uitgevoerd met een zelfrijdend busje. Deze autonome auto zou een alternatief kunnen zijn voor het openbaar vervoer in een dunbevolkte regio. Door 5G toe te passen bij het cameratoezicht kan een extra stuk veiligheid worden ingebouwd om zo het voertuig nog beter te laten functioneren.

Het initiatief van de 5G-proeftuin loopt in elk geval tot 2020. De founding fathers van 5Groningen naast de Economic Board Groningen zijn de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, TNO, KPN, Vodafone Ziggo, Huawei Technologies (Netherlands), Ericsson, SURF, en het Agentschap Telecom.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Jan den Ouden 18 mei 2018 12:28

Founding fathers, klinkt dat even vertrouwd en gemoedelijk. Heeft Groningen al niet genoeg te lijden gehad?
Proeftuin?? Ik zie de vergelijking met een tuin niet echt. Het is slachtofferen van mensen en dieren. Willens en wetens.
Genoeg wetenschappelijk onderzoek en onderzoeken van andere universiteiten en ontelbare publicaties en rapporten van ervaringsdeskundigen die er op duiden dat IoT IoE AI LoRa en de aanwas van honderdduizenden zenders in ons woonklimaat uiterst schadelijke gevolgen heeft en gaat hebben voor welzijn en gezondheid. Handteer het ALARA (voorzorgs principe) Straling As Low As Reasonably Acceptable. Dat is toch al in 1994 vastgesteld verstandig te zijn.

Nynke van Houten 17 mei 2018 14:24

En straks niet alleen de vogels en insecten dood van alle straling, maar ook de mensen................ met 4G al allerlei gezondheidsproblemen! WEG MET 5G!!!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.