Groep eist openheid in aanpak piraterij

19 september 2008
Twee Amerikaanse groeperingen die de vrijheid in woord en geschrift bepleiten, eisen voor de rechter inzicht in het internationaal overleg waar de aanpak van piraterij wordt besproken (ACTA).
De Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA) is de inzet van een overleg waar onder meer Japan, de Verenigde Staten, Australië, de Europese Unie en Zwitserland aan deelnemen.

Sinds een werkdocument van dit geheime overleg uitlekte in juni is veel commotie ontstaan over de uitwerking van ACTA. Internetaanbieders zouden volgens dit document een belangrijke rol krijgen in het opsporen en stoppen van de ongeoorloofde vermenigvuldiging van auteursrechtelijk beschermde werken zoals muziek en video.

Het ACTA-overleg wil pas eind dit jaar zijn bevindingen kenbaar maken. De Electronic Frontier Foundation (EFF) en de consumentenorganisatie Public Knowlegde hebben nu een zaak aangespannen bij een rechtbank in de staat Columbia om openheid in dit overleg te krijgen. Zij willen inzicht in agenda's, deelnemers, correspondentie en gepresenteerd materiaal met betrekking tot de ACTA-werkconferenties.

De Nederlandse minister Maria van der Hoeven (EZ) heeft in antwoord op Kamervragen naar aanelding van een artikel in Automatisering Gids over deze kwestie toegezegd in september meer openheid te bieden over het ACTA-overleg.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.