minister Verhagen

GroenLinks eist verbod op internetcensuur

Levering blokkeerapparatuur moet stoppen.

Maxime Verhagen © CDA
14 maart 2011

Levering blokkeerapparatuur moet stoppen.

GroenLinks wil dat Nederland zich terugtrekt uit de handel in apparatuur waarmee delen van internet afgesloten kunnen worden. Vooral de levering van dergelijke systemen aan dictatoriale regimes is de partij een doorn in het oog. GroenLinks stelt hierover Kamervragen aan minister Verhagen van EZ.

Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks stelt vast, dat Nederlandse bedrijven gewoon doorgaan met de levering van censuurmiddelen. Zelfs de afgelopen weken, tijdens de opstanden in het Midden-Oosten, hebben bedrijven geprobeerd technologie om het internet te controleren aan deze regimes te verkopen. "Dit mag niet langer gebeuren", aldus het Kamerlid.

El-Fassed: "We kunnen niet langer en onze mond vol hebben van vrijheid en democratie, en tegelijkertijd verdienen aan deze onderdrukking. De Arabische Lente is het moment om met de internetonderdruking te stoppen. In dictaturen is internet het enige medium waarmee mensen nog enigszins vrijuit kunnen communiceren. Ik verwacht van de minister dat hij zich volledig in zal gaan zetten voor internetvrijheid."

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini spoort de Europese Commissie aan om met Europese regels te komen: "Nederland en Frankrijk hebben vorig jaar het initiatief genomen tot een gedragscode internetvrijheid, met richtlijnen voor de export van internetfilters", zegt Sargentini. Het is bedoeling dat andere landen daarin mee gaan.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.