Groene IT is hype voorbij

23 april 2010

Daarmee bevindt ‘groene IT’ zich in de bezinningsfase, waarin de betrokkenen gaan denken aan praktische toepassingen. De inspanningen zijn erop gericht om de ideeën in de praktijk te brengen, met meetbare resultaten.

“Groene IT past in de discussies over duurzaamheid. Het is echter maar een van de factoren waar we rekening mee moeten houden”, zegt Anwar Osseyran, directeur van Vancis.

Naast energie speelt ook de beschikbaarheid van andere stoffen SEnD zoals water SEnD een belangrijke rol. Osseyran haalt een Brits onderzoek aan, waaruit blijkt dat de behoefte aan energie en water in 2030 50 procent hoger is dan het aanbod. “En zelfs nu komen we al energie tekort.”

IT is een grote consument van energie en daarmee een deel van het probleem. “IT is echter ook een deel van de oplossing. Met behulp van geavanceerde rekenmodellen zijn we in staat om het energieverbruik op aarde in andere SEnD betere SEnD banen te leiden dan nu het geval is. Zelf benaderen we de problematiek sinds enige tijd ook anders, door onze klanten door te berekenen wat ze gebruiken. Dat blijkt te helpen. Een grote klant bleek opeens in staat te zijn om 40 procent minder energie te gebruiken, in plaats van de reguliere 15 procent extra per jaar zoals de afgelopen jaren het geval was”, stelt Osseyran.

Het groener maken van de maatschappij is een zaak van lange adem. “Je moet niet denken in termen van een jaar, maar eerder in decennia”, zegt Peter van Eijk, directeur van Stichting Bibliotheek.nl en mede-initiatiefnemer van het Green-IT-project van de gemeente Amsterdam.

Van Eijk: “En als je dat dan vertaalt naar alledaagse begrippen, dan komt dat erop neer dat zes achtereenvolgende kabinetten dezelfde kant op moeten denken. Al die tijd moet eenzelfde koers worden gevaren, wil je iets voor elkaar krijgen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!