‘Groene’ IT-diensten groeien als kool

1 mei 2009
De vraag naar ‘groene’ IT-diensten zit sterk in de lift. Leveranciers die zich daarop richten, kunnen de komende vijf jaar uitgaan van een gemiddelde marktgroei van 60 procent per jaar. Dat voorspelt onderzoeksbureau Forrester Research.

In een overzicht van de markt voor milieuvriendelijke IT-dienstverlening rept Forrester-analist Christopher Mines van een ‘zonnige toekomst’ voor IT-consultants op het gebied van duurzaamheid. De cijfers wijzen uit dat steeds meer bedrijven groene IT-diensten inkopen.

Onder groene IT-services verstaat Forrester consultants die IT-organisaties in bedrijven helpen om hun milieubelasting te verminderen. Dat gebeurt door de IT-infrastructuur zelf energiezuiniger te maken en door IT in te zetten om processen bedrijfsbreed duurzamer te laten verlopen.

Vorig jaar bleven de bestedingen wereldwijd nog beperkt tot 470 miljoen dollar. De onderzoekers gaan uit van een jaarlijkse groei van 60 procent tot 4,8 miljard dollar in 2013. Daarna zakt de vraag langzaam in doordat de meeste bedrijven de eerste golf van groene IT-implementaties dan achter de rug hebben.

Amper 5 miljard dollar op een mondiale IT-markt van 500 miljard dollar lijkt peanuts. Maar het strategische belang en de zichtbaarheid van groene IT-projecten plaatsen deze activiteit toch hoog op de consultancyagenda van veel bedrijven, meent Forrester-analist Mines.

Niet alleen hardwareleveranciers als Sun en Dell, die zich op het ontwerp van groene datacenters hebben gestort, maar ook adviesbureaus als Accenture en Capgemini zijn op dit terrein actief. Daarnaast zijn nieuwkomers als netwerkfabrikant Cisco en Indiase dienstverleners als Infosys en Wipro in dit gat in de markt gesprongen.

De interesse onder klanten voor groene IT is vorig jaar omhooggesprongen. Bij de voorgaande peiling, in oktober 2007, zei 70 procent van de ondervraagde IT-professionals geen plannen te hebben om een serviceprovider in te schakelen bij de invoering van groene IT. Een jaar later is dat percentage gedaald tot 54 procent. Inmiddels overweegt 30 procent om extern hulp te zoeken, versus 18 procent een jaar eerder.

Het aandeel van bedrijven dat dienstverleners inschakelt voor groene IT, of daar concrete plannen voor heeft, is opgelopen tot 17 procent. Najaar 2007 gold dit voor 12 procent van de bedrijven.

IT-afdelingen hebben hoge verwachtingen van een duurzamer IT-infrastructuur. Ze rekenen op lagere operationele kosten, met name energiekosten. Verder denken ze zo de aankoop van nieuwe apparatuur te kunnen vermijden of op zijn minst te verminderen.

Ook willen ze de perceptie bij de klant verbeteren en het bedrijf aantrekkelijker maken voor huidige en potentiële medewerkers. Bestaande en vooral toekomstige regelgeving is een andere belangrijke drijfveer.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!