Loopbaan

Carriere
digital marketing

'Grens tussen IT en marketing vervaagt'

digital marketing © CC0 Public Domain WDnetStudio
28 januari 2016
Bijna 1 op de 8 IT-gerelateerde vacatures is evenzeer gerelateerd aan het marketingvak. De grenzen tussen beide disciplines vervagen in rap tempo, concludeert uitzendbureau Yacht.

Een baan in de marketing of communicatie was volgens Yacht in 2015 weer wat makkelijker te vinden. Het aantal vacatures steeg ten opzichte van 2014 met 16 procent tot ruim 33.000. Vooral functies op het snijvlak van IT en marketing - zoals web-ontwikkelaar, user interface designer, CRM-consultant - lieten een groei zien. Daar nam het aantal vacatures met maar liefst 30 procent toe tot 19.000. Dit type ‘Marketing-IT’-functies maakt met 12 procent een substantieel onderdeel uit van het totale aantal IT-gerelateerde vacatures. Dat concludeert Yacht uit eigen onderzoek naar de arbeidsmarkt.

Verschillende hersenhelften

Commercieel Manager Mirella Kuijer van Yacht signaleert een verschuiving naar steeds meer gespecialiseerde en IT-gerelateerde functies binnen het vakgebied Marketing & Communicatie: "Marketingmanagers geven bij hun zoektocht naar talent aan dat de marketingfuncties steeds specialistischer worden. Het valt mij daarbij op dat werkgevers vaak niet duidelijk voor ogen hebben wat ze precies zoeken. Hierdoor stellen ze te hoge eisen aan werkervaring. Dit type expertise - kortweg digital marketing - is nog relatief jong en  is nog volop in ontwikkeling. Kijken naar competenties als analytisch vermogen, creativiteit en de bereidheid tot leren is dan ook zeker zo belangrijk in dit dynamische werkveld." Yacht verwacht dat de trend doorzet.

Wim Andréa van het in digital marketing gespecialiseerde adviesbureau CRUX beaamt de analyse die Yacht maakt: ‘We leven in een digitaal tijdperk. De druk op marketeers wordt steeds groter. Er wordt meer en meer van hen verwacht. De marketeer van nu heeft steeds meer capaciteiten nodig op IT-gebied. En dat past niet bij iedereen. Dat vergt een bereidheid tot leren, maar ook een analytisch brein. Waar communicatie vooral een alpha-vak is, vraagt IT toch meer van de linker hersenhelft. Logisch dat niet iedereen hierin mee kan en wil.’

 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.