Overslaan en naar de inhoud gaan

Greenpeace veegt de vloer aan met Apple

Kolenstroom is een vuile vorm van energie en ook kernenergie kan de goedkeuring van Greenpeace niet wegdragen. Om te weten te komen hoe erg het gesteld is, heeft de organisatie het onderzoek “How Clean is your Cloud” opgezet. Daarin heeft Greenpeace het energiegebruik van veertien internationale IT-bedrijven met elkaar vergeleken.
Apple

Steeds groter verschil

Het onderzoek toont aan dat er een steeds groter verschil ontstaat tussen IT-bedrijven die kiezen voor schone energie, zoals Google, Yahoo en Facebook en bedrijven zoals Apple die hun groeiende aantal datacentra vooral laten draaien op vervuilende vormen als kolen- en kernenergie.

Cloud maakt het alleen maar erger

Datacentra zijn de fabrieken van de 21ste eeuw. Duizenden computers slaan er alle informatie op die we online bekijken, gebruiken en opslaan. Voorheen deden we dat thuis op de harde schijf van onze pc, maar dankzij cloudcomputing is de manier waarop we communiceren, films kijken, muziek luisteren en foto’s delen voorgoed veranderd. De datacentra die de cloud voeden met informatie gebruiken zo’n 2 procent van de wereldwijde elektriciteit en hun aantal stijgt snel. De verwachting is dat de hoeveelheid digitale informatie in 2020 vijftig keer groter is dan vandaag de dag.

Het goede voorbeeld

Greenpeace wil dat Apple het goede voorbeeld volgt van Google, Facebook en Yahoo en zijn datacentra laat draaien op schone energie. Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace, zegt: “Als de cloud een land zou zijn, was het qua energiegebruik het vijfde land ter wereld. De IT-bedrijven vormen daarom een onmisbare schakel in de transitie naar een schone en veilige energievoorziening. Muziek luisteren moet prettig zijn, niet vies.” In een reactie in The New York Times laat Apple weten dat Greenpeace het energiegebruik van zijn datacenters veel te hoog heeft geschat, een bewering die Greenpeace op zijn website tegenspreekt.
Gebruikers van internet en cloudcomputing worden opgeroepen om de petitie te ondertekenen voor een schonere cloud.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in