Beheer

Security
wifi

'Gratis' verleidt tot onveilig wifi-en

Manier waarop men met gratis wifi omgaat, vertoont overeenkomsten met verslaving.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  Arkangel
11 juli 2017

Manier waarop men met gratis wifi omgaat, vertoont overeenkomsten met verslaving.

De belofte van gratis data betekent dat velen onvoorzichtig zijn met hun digitale geheimen. Of het nu gaat om het wachtwoord van hun bankrekening of om hun internetgewoonten, men deelt veel en bijna alles op openbare wifi. Sommigen gaan er zelfs voor hacken.

Dat concludeert Symantec in het 2017 Norton Wi-Fi Risk Report na onderzoek onder meer dan 15.000 consumenten in 15 landen. Bijna iedereen (87 procent) gedraagt zich op een manier waarop persoonlijke informatie in gevaar wordt gebracht. Dat ondanks het feit velen aangeven op de hoogte zijn van de risico's van openbare wifi.

AG Connect onderzoekt de staat van beveiliging in Nederland. Doe mee, en vul de vragenlijst in

Velen geven ook te kennen dat ze beducht zijn voor de gevolgen die een hack van hun smartphone zou kunnen hebben.

  • Bijna de helft (48 procent) gaf aan dat ze het verschrikkelijk zouden vinden als hun bankgegevens en financiële informatie online zou worden gepubliceerd.
  • Een derde (34 procent) gaf aan dat hij of zij zich zou schamen als zijn of haar persoonlijke chats/sms-jes of geheimen (41 procent) online zouden worden gezet.
  • Een derde (32 procent) gaf aan dat ze zelfs zouden betalen om te voorkomen dat hun persoonlijke informatie, zoals browsegeschiedenis, wordt bekendgemaakt aan hun werkgever. Daarnaast zou 34 procent betalen om te voorkomen dat dergelijke informatie wordt bekend gemaakt aan hun familie.

Toch weerhoudt dat het merendeel er niet van om met het apparaat waarmee zo onder andere ook bankzaken regelen, e-mailen en inloggen bij commerciële partijen zonder verdere maatregelen te communiceren. 50 procent van de Nederlanders maakt onderweg gebruik van openbare wifi-netwerken. En dan zijn de Nederlanders nog voorzichtig: wereldwijd ligt dat percentage op 60.

Die genieters van een gratis wifi-verbinding schrikken niet terug voor onveilig gedrag. 42 procent van de Nederlanders gebruikt wel eens een openbaar wifi-netwerk om in te loggen op zijn persoonlijke mailaccount. 22 procent doet bankzaken via een openbaar wifi-netwerk. en 11 procent kijkt naar 'content voor volwassenen'.

Desnoods een hack voor gratis wifi

Gratis wifi is zo belangrijk voor mensen, dat ze er zelfs zonder toestemming netwerken voor opgaan. Een kwart heft wel eens gebruikgemaakt van een wifi-netwerk zonder toestemming van de eigenaar. 6 procent is nog een stapje verder gegaan en raadde of hackte de inloggegevens van een wifi-netwerk.

Zoals een leverancier van securityproducten betaamt, adviseert Symantec om maatregelen te nemen tegen dit onveilig internetten. Gebruik een virtual private network, ga niet naar sites die vertrouwelijke informatie over je bevatten als je toch een openbaar netwerk gebruikt, en laat informatie niet delen tussen apps, adviseert Symantec. Te vrezen valt dat deze adviezen aan dovemansoren gericht zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.