Innovatie & Strategie

Datamanagement
Landbouwgrond, Beemster

Gratis satellietdata voor agrarische sector

Nederlandse boeren krijgen hulp vanuit de ruimte

Beemster © Google,  Google Earth
14 maart 2017

Nederlandse boeren krijgen hulp vanuit de ruimte

Om de Nederlandse landbouw nog efficiënter en duurzamer te maken, gaat de overheid boeren gratis voorzien van satellietdata. De gemiddelde landbouwer zal daar weinig mee kunnen, maar gespecialiseerde instellingen wel.

Zij kunnen op basis van de satellietgegevens gerichte adviezen aan de boeren opstellen over irrigatie, bemesting en bespuiting, schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam dinsdag aan de Tweede Kamer.

"Met satellietdata kunnen boeren het gewas heel gedetailleerd volgen en precies daar ingrijpen waar dat nodig is'', legt Van Dam uit. Hij ziet het beschikbaar stellen van de informatie als een manier om de koppositie van de Nederlandse landbouw te versterken en trekt er 1,4 miljoen euro voor uit.

De satellieten waar het om gaat leveren informatie over bijvoorbeeld de bodem, de temperatuur, het vochtgehalte en de waterkwaliteit. Uiteindelijk kan een goed geïnformeerde agrariër heel wat brandstof, zaaigoed, mest, bestrijdingsmiddelen en water besparen, zo is het idee.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 15 maart 2017 09:25

Gaat dit om de gratis Sentinel data? Or also other images that are not freely available?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.