Management

Governance
Ferd Grapperhaus

Grapperhaus zoekt tevergeefs naar alternatief voor encryptie-backdoor

Zoektocht schadelijk voor reputatie Nederland als encryptie-innovatieland.

Ferd Grapperhaus © Shutterstock Nancy Beijersbergen
8 januari 2021

Vlak voor de Kerstdagen kondigde minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus aan een opdracht te hebben gegeven voor een "Inventarisatie naar technische mogelijkheden voor rechtmatige toegang tot versleuteld bewijs". In feite gaat hij dus op zoek naar alternatieven voor een achterdeurtje in encryptie om politie en opsporingsdiensten meer mogelijkheden te geven om efficiënt bij versleutelde communicatie te komen.

Nederland heeft een vooraanstaande positie als het gaat om onderzoek naar cryptografische technologie.  Daartoe behoort onder meer Ronald Cramer, hoogleraar Cryptologie aan de Universiteit Leiden en groepsleider Cryptology bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Hij vindt het initiatief hoogst verbazingwekkend. "Alle argumenten tegen zo'n aanpak zijn al zo vaak de revue gepasseerd. De Tweede Kamer heeft zich duidelijk uitgesproken en toch blijft de minister het maar proberen."

Alternatieven zijn er niet en dat weet niet alleen hij, maar ook de Europese Raad, vult Tanja Lange - hoogleraar Cryptologie aan de TU Eindhoven - aan. "Toch blijven ze proberen. We herhalen steeds maar dezelfde discussie als in de eerste crypto-oorlogen in de 90'er jaren. Zelfs toen waren de argumenten niet nieuw, want de meeste werden al naar voren gebracht toen Diffie en Hellman er op stonden hun artikel te publiceren waarin de public key cryptografie werd geïntroduceerd en wat de start betekende van het academisch onderzoek op dit gebied."

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!