Innovatie & Strategie

Wetenschap

Grafeen levert super-accu op

5 augustus 2013
Wetenschappers van de Monash University in Australië hebben een nieuw type accu gemaakt op basis van grafeen. Het prototype belooft veel voor de toekomst, zo stellen de onderzoekers.

De accu, het is beter om te spreken van een condensator, kan zeer snel worden opgeladen om vervolgens gedurende lange tijd energie te leveren. "Het is een onderdeel dat bekend staat als een SC, ofwel een Super Capacitor. Je kunt er lading in opslaan en die gebruiken om een apparaat te voeden", zegt professor Dan Li van het Department of Materials Engineering.

Nieuwe aanpak

De SC bestaat al enige tijd. Meestal is het een logge doos die maar weinig energie kan opslaan. Li: "De capaciteit van een doorsnee SC ligt in de buurt van  de 8 wattuur per kubieke decimeter. Door gebruik te maken van lagen grafeen hebben we die capaciteit kunnen opvoeren tot zo'n 60 wattuur per kubieke decimeter. Dat komt in de buurt van de loodaccu zoals die in de auto zit. En bovendien is zo'n SC op basis van grafeen in  seconde op te laden"

Nog even geduld

De technologie bevindt zich nog in het laboratoriumstadium, maar volgens Li zal het niet lang duren voordat de eerste SC's op basis van grafeen commercieel te krijgen zijn.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.