GovUnited gunt Logica respijt

3 juli 2009

Dit besloten maandag de in de GovUnited-programmaraad verenigde gemeenten op voorstel van het dagelijks bestuur. Een audit had eerder vastgesteld dat de versie van begin mei voor circa een derde voldeed aan de eisen. Daarop was GovUnited met Logica een hersteltermijn overeengekomen van een maand. Het 2 juni opgeleverde product, versie 2.3, beantwoordde volgens voorzitter Peter van der Terp voor ‘bijna 80 procent’ aan de eisen. “Ten opzichte van de meiversie is de versie 2.3 significant verbeterd, maar nog altijd niet productierijp. Op basis van die significante verbetering en van wat in juni nog is gedaan, is het dagelijks bestuur akkoord gegaan met een voorstel van Logica om met het systeem bij enkele pilotgemeenten live te gaan.”

Logica wil problemen met de implementatie van de voorziening op locatie wegwerken. De voorziening zelf wordt als ASP-dienst geleverd. Nog niet opgeloste tekortkomingen betreffen connectiviteit, performance, autorisatie en stabiliteit. “Je vliegt er nog weleens uit”, zegt Van der Terp. “En je moet niet zomaar vertrouwelijke stukken van B en W kunnen downloaden.”

Zeven opzeggers bij GovUnited
Zeven gemeenten, die samenwerken in ‘Oost-Groningen Digitaal’, hebben hun lidmaatschap van GovUnited opgezegd en sluiten aan bij een ander midoffice-samenwerkingsverband, Dimpact. Het gaat om Bellingwedde, Menterwolde, Pekela, Veendam, Reiderland, Scheemda en Winschoten. De laatste drie fuseren begin 2010 tot Oldambt. Scheemda’s burgemeester Truida Jonkman was tot voor kort bestuurslid van GovUnited.

Pilotgemeente Winterswijk heeft aangegeven dat Logica, dat de midofficesuite met Green Valley ontwikkelt, mag langskomen. Andere pilotgemeenten laten spoedig weten of ze op Logica’s aanbod ingaan. Intussen voert GovUnited onderhandelingen met het bedrijf. Over het nu ingezette vervolg moeten ‘keiharde afspraken’ worden gemaakt, zegt Van der Terp. De leverancier is het contractueel verboden inhoudelijke uitspraken over de kwestie te doen. Jan Willem Boissevain, director Sales & Marketing bij Logica Public Sector, wil alleen kwijt: “Het komt goed.”

Intussen is Zaanstad uit de pilot gestapt. Vorige week maakte de gemeente bekend niet langer op GovUnited te willen wachten. Ze heeft vooral behoefte aan een documentmanagementsysteem (DMS). De gemeente wijst daarbij vooral op het flexwerken, dat Zaanstad medio 2010 in een nieuw gemeentehuis wil introduceren. “Dan moet de automatisering klinken als een klok”, zegt wethouder Harm Jan Egberts. “Nu hebben we een kantoor in de klassieke opzet, met iedereen op een vaste plek. We moesten veel bewegen om mensen van hun plaats te krijgen. Nu moeten we er alles aan doen om dat enthousiasme te behouden.” Wachten tot de programmaraad van maandag kon niet meer, zegt hij. “We moesten een piketpaaltje slaan. De nood is hoog. Het wordt al krap.” Zaanstad heeft aan de exercitie ‘twee à drie ton’ uitgegeven. Ze stond genoteerd voor vier GovUnited-midofficemodules. Die afname is gecanceld. De gemeente blijft als lid wel de doelstelling van GovUnited steunen.

Door het eerder uit de pilot stappen van Leiden, omdat de vrijheid om modules af te nemen geringer bleek dan gepresenteerd, zijn nu naast Winterswijk nog Midden-Drenthe, Zuidhorn en Steenwijkerland als pilotgemeente over. In die laatste is GovUnited-voorzitter Van der Terp wethouder. Dinsdag spraken verschillende fracties in de gemeenteraad hun bezorgdheid uit. GovUnited is, nadat twee miljoen euro aan mislukkingen was gespendeerd, de derde poging om een midoffice te realiseren. Afgeraden werd voorloper te worden. Toch werd Steenwijkerland pilotgemeente. “We moesten wel, want we zijn een van de weinige gemeenten zonder DMS”, zei Van der Terp twee weken terug in een raadscommissie. Na de vragen van dinsdag zou hij de raad binnenkort over de situatie inlichten.

 

 

 

 


 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!