Development

Security
chip

Google's veilige chipontwerp is nu open-source project

Stichting moet open-source chipontwerp voor (bijna) alle partijen beschikbaar maken.

© CC BY 2.0 - Flickr frankieleon
8 november 2019

Stichting moet open-source chipontwerp voor (bijna) alle partijen beschikbaar maken.

Het veilige Titan-chipontwerp van Google is open-source gemaakt. Een consortium aan bedrijven, non-profit-instanties en academische instellingen heeft als doel dat veel meer apparaten zo'n veilige chip krijgen. 

De Titan M-chip die Google heeft ontworpen, zit in de Pixel 3- en Pixel 4-smartphones. Die zijn wereldwijd beperkt verkrijgbaar. Google stelde het eigen, veiligere chipontwerp de afgelopen anderhalf jaar niet open voor andere partijen maar is daar nu deels op teruggekomen. 

Deelnemers aan het project

Het OpenTitan-project is voor een deel gebaseerd op de Titan M-chip, maar heeft een andere chiparchitectuur en is ook op andere technische vlakken anders. De chiparchitectuur is voor het grootste deel ontwikkeld door lowRISC, een non-profit hardware-organisatie die het project beheert. Deelnemers aan het project zijn Google, ETH Zurcih, G+D Mobile Security, Nuvoton Technology en Western Digital. Het OpenTitan-project is een non-profit, benadrukken de deelnemers.

Het chipontwerp is geschikt voor heel veel apparaten én software, schrijft het consortium. Van smartphones en tablets tot computers en programma's: de mogelijkheden zijn groot.

Doel van OpenTitan

Het doel van het project is betrokken partijen meer inzicht en vertrouwen geven in de chiparchitectuur. Daar ontbreekt het namelijk aan, zeggen de initiatiefnemers van OpenTitan. Er moet meer transparantie komen over de werking van chips zodat de veiligheid gegarandeerd kan worden. En zelfs verbeterd kan worden, omdat het project open-source is en er daarom eenvoudiger kwetsbaarheden onderzocht en gemeld kunnen worden. 

Het consortium belooft de feedback van niet-betrokken partijen en het publiek te gebruiken om het chipontwerp constant te verbeteren. De speciale GitHub staat al live maar is nog niet compleet, meldt Wired

OpenTitan-chips laten op zich wachten

Wanneer er daadwerkelijk apparaten of software met zo'n OpenTitan-chip uitkomen, is nog volstrekt onduidelijk. De deelnemers aan het project kunnen nog geen toezeggingen doen en willen de komende tijd vooral feedback verzamelen van het publiek. Wanneer OpenTitan in de praktijk debuteert, hangt vooral af van of er interesse is van chipbouwers. Zonder dergelijke bedrijven zal het project niet van de grond komen, want een chip produceren is zeer specifiek en ingewikkeld werk.

Interesse en concurrentie

Aan de ene kant zou die interesse van chipfabrikanten er kunnen zijn omdat OpenTitan open-source en veilig is en ze geen licentiekosten hoeven af te dragen aan een partij als ARM. Anderzijds moeten ze het chipontwerp wel goed toepassen zonder nieuwe kwetsbaarheden of bugs te introduceren, schrijft Wired. Daarnaast is er concurrentie van onder meer Microsoft, dat een eigen veilige chiparchitectuur promoot met AMD, Qualcomm en Intel. Die architectuur is echter alleen bedoeld voor computers.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.