Overslaan en naar de inhoud gaan

Google wil phishing voorkomen met geverifieerde logo's in Gmail

Google heeft elf nieuwe beveiligingsfuncties toegevoegd aan G Suite, waaronder een manier waarmee het bedrijf phishing probeert tegen te gaan. In Gmail wordt namelijk een technologie getest waarmee het logo van een merk als avatar wordt getoond, waaraan ontvangers van een e-mail kunnen zien of deze echt is.
logo gmail
© CC0 (Pixabay)
CC0 (Pixabay)

Google gebruikt hier een technologie genaamd Brand Indicators for Message Identification (BIMI) voor, schrijft het bedrijf in een aankondiging. Door een logo te verifiëren, moeten gebruikers gemakkelijker kunnen achterhalen waar een e-mail vandaan komt.

Deze techniek lijkt vrij veel op de verificatievinkjes op sociale media, schrijft Engadget. Op sociale media zie je regelmatig een blauw vinkje langskomen als iemands account geverifieerd is. In Gmail veschijnt geen blauw vinkje, maar wel het logo van het bedrijf dat de mail verstuurd heeft. Dat bedrijf moet zichzelf daarvoor eerst verifiëren, waar Google een techniek genaamd DMARC voor gaat gebruiken. Op die manier moeten gebruikers gemakkelijk kunnen zien of een e-mail echt is of niet. 

De nieuwe technologie wordt de komende weken uitgeprobeerd met een gelimiteerd aantal verzenders van e-mail. Bij de pilot worden ook twee certificeringsautoriteiten ingezet om de logo's te valideren. Dat zijn Entrust Datacard en DigiCert. In de komende paar maanden moet de technologie vervolgens naar alle gebruikers worden uitgerold.

Beveiliging in communicatie

Google heeft ook diverse andere producten in G Suite van betere beveiliging voorzien. Zo krijgt videobeldienst Meet diverse nieuwe beveiligingsopties om te voorkomen dat ongenode gasten deelnemen aan een vergadering. Organisatoren krijgen bijvoorbeeld meer controle over wie deel mag nemen aan een vergadering en wie er aan kan kloppen. 

Google Chat krijgt op zijn beurt de diverse beveiligingsmaatregelen van Gmail om phishing te voorkomen. Wordt er een link via Chat verstuurd, dan wordt deze real-time gecontroleerd met Safe Browsing, om te zien of de link malafide is. Is dat het geval, dan wordt deze als zodanig gemarkeerd. 

Tot slot krijgen IT-administratoren meer beveiligingsopties. Ze krijgen bijvoorbeeld meer controls om gevoelige data te beschermen. Daarnaast wordt het beheer van G Suite gemakkelijker gemaakt voor administratoren, door een nieuwe navigatie voor apparaatbeheer toe te voegen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in