Development

Software-ontwikkeling

'Google weet van elk plaatje waar het is geschoten'

26 februari 2016
Google heeft nieuwe technologie ontwikkeld op basis van Deep Learning waarmee het op basis van de pixels uit praktisch elk plaatje kan afleiden waar de foto is genomen, zelfs bij opnames binnenshuis.

De technologie heet PlaNet is een zogeheten convolutional neural network dat is getraind met 126 miljoen afbeeldingen uit Google Plus en de metadata die daarbij waren opgeslagen.Het team heeft daarbij niet alleen gekeken naar bekende objecten om de geolocatie te bepalen, maar er ook aspecten als weerpatronen, vegetatie, wegmarkeringen en architectuur bij betrokken. Verder is het mogelijk gemaakt dat het neuraal netwerk zijn twijfel kan uitspreken. Bij een plaatje van de Eiffeltoren is het zeker van zijn zaak. Maar bij een opname van een fjord kan het systeem bijvoorbeeld aangeven dat de opname in Nieuw-Zeeland of in Noorwegen is gemaakt.

PlaNet is daarna getest door een wedstrijd op te zetten met veelbereisde mensen die de strijd aan kunnen gaan op de website Geoguessr. Daarop staat een selectie van StreetView-plaatjes. Volgens een artikel in MIT Technology Review won PlaNet daarbij in 28 van de 50 rondes die werden gespeeld. De menselijke spelers waren daarbij in het voordeel omdat heel China van het lijstje mogelijke bestemmingen kon worden geschrapt omdat daar geen StreetView opnames van zijn.Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.